Zalmtrek, de beste periode en locaties in British Columbia - www.canadareizen.eu
Je reiswensen

Zalmtrek, de beste periode en locaties in British Columbia

De jaarlijkse zalmtrek is voor vele toeristen aanleiding voor een vakantie in Canada. De vraag die wij vaak krijgen is wanneer dan de beste tijd is en welke regio dan de meeste kans geeft om dit prachtige schouwspel te aanschouwen.

Zalm paait in zoet water, meestal in riviertjes en beken. Veel zalm, met name Pacifische zalm brengt zijn volwassen leven door in de oceaan, maar keert terug naar de regio waar hij is geboren  om te paaien en het leven door te geven aan de volgende generatie.

De soorten zalm die in British Columbia voorkomen zijn de Chinook (King) zalm, de Coho zalm, Sockeye zalm, Chum zalm en de roze zalm. De Chinook zalm is de grootste zalmsoort in de wateren van British Columbia, de roze zalm de kleinste.

In Canada heeft de zalmindustrie grote commerciële belangen. De jaarlijkse marktopbrengst van alleen de Pacifische zalmachtigen heeft al een waarde van meer dan 400 miljoen dollar.

De periode van de grote zalmtrek

Elk jaar trekken miljoenen volwassen zalmen de rivieren in, terug naar hun geboortegrond om te paaien. De jaarlijkse zalmtrek is een onevenaarbaar natuurlijk spektakel. Je moet het met je eigen ogen hebben gezien om erover mee te kunnen praten.

De beste periode om de zalmtrek te aanschouwen is het najaar, specifiek in de eerste drie weken van oktober. Het is adembenemend om te zien hoe zalmen van soms wel meer dan een meter lang de rivieren stroomopwaarts inzwemmen. Wellicht nog spectaculairder is het om te zien hoeveel beren op dit schouwspel afkomen. Ook de eagles cirkelen boven het gebied rond om een ‘lucky shot’ te doen in de woelige rivieren. Enkele van de meest spectaculaire plaatsen om van dit unieke evenement getuige te zijn, hebben we hieronder voor je opgesomd.

Locaties om de zalmtrek te bekijken

Hell’s Gate Fraser River/ Thompson River/ Adams River

De Sockeye zalmen beginnen hun reis bij de monding van de Fraser River, die vlak onder de stad Vancouver in de Pacific uitmondt. Bij Hell’s Gate wordt de kracht van de zalmen hevig op de proef gesteld door de gigantisch sterke stroming. Vervolgens trekken de zalmen de Thompson River in, waar zij richting Shuswap Lake zwemmen. Uiteindelijk zullen zij hun eindbestemming bereiken: de Adams River. Deze zalmtrek kost de vissen omstreeks drie weken tijd en in die tijd leggen de zalmen een afstand af van wel 450 kilometer.

Het is een kleurrijk spektakel, wanneer de zalmen rood kleuren. Deze route van de zalmtrek is veruit de grootste van heel West-Canada. Met name het stuk bij Hell’s Gate is bijzonder geschikt om de trek te bekijken.

R. Haig-Brown Provincial Park

Het Roderick Haig-Brown Provincial Park omgeeft de oevers van de Adams River tussen Adams Lake en Shuswap Lake. Ook hier zijn uitgelezen mogelijkheden om de zalmtrek te aanschouwen. Vanaf de Trans Canada Highway draai je bij Squilax de Squilax-Anglemont Rd op, waar je na 2 kilometer in Roderick Haig-Brown Provincial Park uitkomt. Bekijk deze video voor een impressie.

Goldstream River op Vancouver Island

De zalmtrek is ook op Vancouver Island een van de meest fascinerende rituelen van de natuur. Elk jaar zwemmen de zalmen van eind oktober tot en met december de rivier op in Goldstream Provincial Park, vlak boven Victoria.

Via de Finlayson Arm van de Stille Oceaan keren ze terug naar hun geboorteplaats, waar ze drie, vier jaar geleden zijn geboren, en nu paaien om vervolgens te sterven. Meer dan 200 duizend bezoekers genieten jaarlijks van dit spektakel. Deze toeschouwers worden vergezeld door duizenden meeuwen en vele Amerikaanse zeearenden, die graag een visje meepikken.

Goldstream Provincial Park ligt 16 kilometer ten noordwesten van Victoria.

Uiteraard zijn er  talloze locaties waar je de Canadese zalmtrek kan bewonderen. British Columbia wordt door talloze kleine en grotere rivieren doorkruist die uitkomen op de Stille Oceaan, van waaruit de zalm soms wel honderden kilometers stroomopwaarts trekt.

Etiquette bij het bekijken van de zalmtrek

Zorg ervoor dat de zalmen hun levenscyclus ongestoord kunnen voltooien. Begeef je dus niet in het water, beweeg langzaam en spreek zacht. Gooi geen voorwerpen in het water en houd dieren aangelijnd en uit het water. Laat de natuur zijn gang gaan.

 

 


Dit bericht is donderdag 11 februari 2016 op 11:50 geplaatst en getagd met:, , , , Bijzondere plekken West-Canada, Blogs.

Deel deze pagina:


Laatste nieuws

Alaska Reizen op Creating Stories

ALASKA REIZEN OP CREATING STORIES

Vanaf 1 december zullen onze reizen naar Alaska te vinden zijn op de site van CREATING STORIES. De combinatiereizen Canada/Alaska kun je nog gewoon op deze site

AANBIEDING CAMPERS IJSLAND

Veel campers zijn voor de maanden juni tot en met september volgeboekt in Canada. Heb je dit jaar achter het net gevist en wil je toch een mooie camperreis maken, dan maken

Reiservaring familie Moerman

Dank voor de schitterende reis die jullie voor ons in Canada geregeld hebben. Onze reiservaring in het kort: We hebben in 3 weken heel veel gezien en gedaan. De nachten
Tofino toerisme Sunset 2016 Travel Award

Tofino wint Award voor “Best Beach Town in het Westen”

Tofino op Vancouver Island is de eerste Canadese plaats die deze prestigieuze prijs in ontvangst mag nemen. Toerisme in Tofino Het toerisme in Tofino bloeit. Het zal nooit

Bekijk nieuwsoverzicht »


ALASKA REIZEN

ALASKA REIZEN

Onze Alaska reizen staan vanaf nu op de website van CREATING STORIES. Wil je een reis naar Canada combineren met reizen door Alaska, bijvoorbeeld door een bezoek aan de YUKON of wanneer je de INSIDE PASSAGE wilt doen, dan kan dat uiteraard nog steeds. Je vind deze combinatiereizen CANADA & ALASKA ook nog steeds op deze site. Ben je nieuwsgierig of heb je vragen, neem gerust even contact met ons op.

 

 

 

 

 

Lees verder »

HET NOORDERLICHT

HET NOORDERLICHT

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht in Alaska ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

HET WEER

HET WEER

Het actuele weer in Canada, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »