Rondreizen West Canada, Wetenswaardigheden Canadareizen.eu
Je reiswensen
  • Je bevindt je hier: 
  • Home » 
  • Rondreizen West Canada, wetenswaardigheden

Rondreizen West Canada, wetenswaardigheden

Rondreizen West Canada ? Met de onderstaande wetenswaardigheden over Canada kan je je reis aanzienlijk veraangenamen. Zorg dat je bij je reis naar Canada niet voor onverhoopte verrassingen komt te staan.

Beste reistijd naar Canada

Van mei t/m oktober is de beste reistijd om op zomervakantie te gaan naar Canada. Het kustgebied vanWest-Canada (British Columbia) ligt onder invloed van de overwegend westelijke wind, aangevoerd over de Stille Oceaan. De westkust van Canada is de gematigde zone en heeft een mild, relatief warm klimaat.
De Coast Mountains (3000 meter) vormen een natuurlijke barrière voor de wolken van waaruit de regen valt. Hierdoor ontstaat naar mate je meer landinwaarts reis een landklimaat met warmere zomers en koudere winters. De temperatuur wordt in graden Celsius aangegeven.

Brandstofprijzen in Canada

Brandstofprijzen (benzine en diesel) in Canada zijn een stuk goedkoper dan in Nederland. Tanken gaat op de zelfde manier zoals we dat in Nederland gewend zijn. Je betaalt contant of met je creditkaart. Campers verbruiken meer benzine dan een gewone personenauto’s dus benzinekosten kunnen snel oplopen. Maar aan de andere kant bespaar je wel weer op accommodatiekosten als je een camperreis boekt.
Vaak buiten de grotere plaatsen zijn kosten voor brandstof lager en loont het om 30 kilometer verder op te tanken. Vergeet niet dat afstanden tussen steden, dorpen of bezienswaardigheden in Canada groot zijn waardoor de tank van de wagen ongemerkt snel leeg kan zijn. Wij adviseren klanten dan ook als de tank half vol is alvast uit te kijken naar een benzinestation.

Bekijk de actuele brandstofprijzen in Canada.

Electriciteit

Canada heeft een andere netspanning dan dat wij in Nederland gewend zijn. In Canada werken apparaten op 110 volt met een frequentie van 60 hertz. In Nederland is dat 220 volt met een frequentie van 50 hertz. Als u uw elektrische apparaten meeneemt op uw reis door Canada dan heeft u dus een adapter/omvormernodig om de netspanning terug te brengen van 220 volt naar 110 volt. De meeste apparaten zoals laptops, camera’s en telefoons hebben dat. Maar u heeft ook een universeel stekker nodig. Deze universeel stekker heeft u nodig omdat stekkers in Nederland voorzien zijn van 2 polen maar in Canada gebruiken ze 3-polige stekkers.

Feestdagen

Canada kent naast de officiële christelijke feestdagen ook nog enkele andere officiële feestdagen.

01 januari: Nieuwjaarsdag
06 januari: Heilige Drie Koningen

15 februari: Dag van de Vlag
20 februari: Dag van het Nationale Erfgoed

17 maart: St. Patrick’s Day (beschermheilige van Ierland)

Goede Vrijdag
1e paasdag
2e paasdag

Victoria Day (maandag voor 25 mei, viering verjaardagen van koningin Victoria en van het staatshoofd: koningin Elisabeth II van Groot-Brittannië)
Hemelvaartsdag

01 juni: Dag van de strijdkrachten
1e Pinksterdag
2e pinksterdag

21 juni: Nationale Dag van de inheemse volken. “Aboriginal Day”
21 juni: Discovery Day (1497, Newfoundland en Labrador, ontdekt door John Cabot; of de maandag voor 24 juni)

01 juli: Canada Day, Nationale feestdag

British Columbia Day (1e maandag in augustus)
Discovery Day (Yukon; 3e maandag in augustus)

Labour Day, Dag van de Arbeid (1e maandag van september)

04 oktober: St. Franciscus
Thanksgiving (dankdag voor oogst en andere goede dingen; 2e maandag van oktober)
31 oktober: Halloween

01 november: Allerheiligen
02 november: Allerzielen

25 december: Kerstmis
26 december: Boxing Day

Gezondheidszorg

Gaat u naar Canada op vakantie dan heeft u geen speciale inentingen nodig. De Canadese gezondheidszorg (zoals ziekenhuizen en medische instellingen) zijn van uitstekende kwaliteit en kunnen u dus overal mee helpen mocht dat nodig zijn. De kosten voor medische zorg liggen wel hoger dan de kosten in Nederland daarom is het van belang om achteraf telleurstellingen te voorkomen om goed verzekerd op reis te gaan.

TIP: Bel uw zorgverzekeraar voor u op reis gaat naar Canada om te vragen of u goed bent verzekerd.

Invoerbepaling

U bent in Canada op vakantie en heeft goederen gekocht en wil die meenemen naar Nederland.
Naast kleding en voorwerpen voor persoonlijk gebruik mag je als reiziger bepaalde hoeveelheden artikelen belastingvrij en zonder invoerrechten binnenbrengen.

U hoeft geen belastingen bij invoer te betalen voor:
– 1 liter sterke drank of
– 2 liter mousserende wijn of
– 2 liter likeurwijn zoals sherry of port of een proportioneel assortiment van deze producten en
– 4 liter niet-mousserende wijn en
– 16 liter bier
Let op! De vrijstelling geldt alleen voor personen van 17 jaar en ouder.

U hoeft geen belastingen bij invoer te betalen voor:
– 200 sigaretten of
– 250 gram rooktabak of
– 100 cigarillo’s of
– 50 sigaren of een proportioneel assortiment van deze producten.
Let op! Tabaksproducten mag u alleen meenemen voor eigen gebruik. Zijn de tabaksproducten niet voor eigen gebruik? Dan volgt naheffing van belasting, inbeslagname en eventueel een boete.
Let op! De vrijstelling geldt alleen voor personen van 17 jaar en ouder.

Neemt u zelf geneesmiddelen mee over de grens, die bestemd zijn voor eigen gebruik tijdens uw reis? Dan hoeft u geen belastingen bij invoer te betalen voor die geneesmiddelen.
Let op! Er gelden speciale regels voor geneesmiddelen waarin zijn verwerkt; verdovende middelen, beschermde dier- en plantensoorten, enzovoorts.

U hoeft geen belastingen bij invoer te betalen voor andere goederen die u buiten de EU kocht, als de totale waarde niet meer is dan € 430. Onder die € 430 vallen ook geschenken die u meeneemt. De waarden van geneesmiddelen, tabaksproducten, alcoholhoudende producten en persoonlijke bagage zoals hierboven in de tabel staan, tellen niet mee bij deze € 430.
Let op! Neemt u handelsgoederen mee? Dan moet u daarvoor wel belastingen bij invoer betalen! De vrijstelling van belastingen bij invoer geldt niet. Neem bij binnenkomst de rode doorgang en doe aangifte bij de Douane!
De waarde van 1 artikel mag niet worden gesplitst over meer personen. Als u dus 1 artikel meeneemt met een waarde van meer dan € 430, dan moet u over het hele bedrag belasting betalen.
Voorbeelden:
U koopt een camera van € 500. U moet over het volledige bedrag belasting betalen.
U koopt een horloge van € 400 en een vulpen van € 55. Het totaalbedrag is € 455. U hoeft alleen belasting te betalen over de vulpen.

Openingstijden

De volgende openingstijden, van banken en winkels in Canada, kunt u aanhouden als richtlijn:

Banken: maandag t/m vrijdag van 10:00 uur tot 16:00 uur en sommige ook op vrijdag tot 17.00 uur en op zaterdagochtend van 09:00 tot 12:00
Postkantoren: maandag t/m vrijdag van 09:00 uur tot 17:00 uur
Restaurants: de restaurants sluiten over het algemeen rond middernacht, maar in sommige Canadese steden heb je ook restaurants die 24 uur per dag open zijn
Winkels: maandag t/m vrijdag van 09:00 uur tot 18:00 uur en op zaterdag van 09:00 uur tot 16:00 uur. In sommige steden zijn de winkels op vrijdag tot 21:00 uur open
Bars en cafés: openingstijden kunnen verschillen per provincie maar ook per seizoen (hoog- en laagsseizoen). Als richtlijn kunt u aanhouden van 12:00 uur in de middag tot 01:00 à 02:00 uur ’s nachts
Cafetaria’s: Hier kunt u in veel gevallen al om 06:00 uur in de ochtend terecht

Paspoort

Als u naar Canada reist heeft u een geldig en electronisch leesbaar paspoort nodig. Een Nederlandse Id-kaart is dus niet geldig. U mag maximaal 6 maanden in Canada blijven als bezoeker/ toerist/ student zonder verdere immigratieformaliteiten. Het paspoort dient de hele reisperiode (tot en met één dag na terugkeer in eigen land) geldig te zijn.

Let op: Sinds 26 juni 2012 hebben kinderen van alle leeftijden een eigen reisdocument nodig indien ze naar het buitenland reizen. Bijschrijven van het kind in het paspoort van de ouders is niet meer mogelijk.

eTA Formulier / reisvisum

Canada heeft per 15 maart 2016 het eTA formulier ingevoerd. Het eTA formulier is vergelijkbaar met het ESTA formulier dat de VS gebruikt wanneer je het land bezoekt en is alleen geldig wanneer je per vliegtuig naar Canada reist.

Het electronic Travel Authorization formulier, ofwel het eTA formulier Canada, maakt het reizen naar Canada eenvoudiger, bevordert de doorstroming aan de Canadese douane en met dit formulier wordt tevens illegale immigratie beteugeld.

Net zoals bij andere elektronische formulieren, moet het formulier worden uitgeprint en samen met de andere verplichte reisdocumenten worden overhandigd bij het aan boord gaan van een vlucht naar Canada. Je kan het visum hier aanvragen.

Taal

Welke taal spreken ze in Canada?
Engels en Frans zijn de officiële talen van Canada. Hierdoor vind je op bijvoorbeeld landkaarten of verpakkingen de omschrijvingen vaak zowel in het Engels als in het Frans. Alleen in de provincie Quebec (Oost-Canada) geldt het Frans als de eerste officiële en belangrijkste spreektaal. Omdat het Engels hier in vergelijking met de rest van Canada maar een ondergeschikte rol speelt, komt het voor dat straatnaam- en verkeersborden uitsluitend Franse benamingen hebben en geen Engelse benaming.

Uitvoerbepaling

U heeft uw reis naar Canada gepland en wilt graag weten wat u mag meenemen naar Canada vanuit Nederland

De goederen voor eigen gebruik tijdens u reis die u mee heeft in de vorm van persoonlijke bagage. Persoonlijke bagage omvat kleding, kampeer-en sportartikelen, camera’s en personal computers.

Levensmiddelen: voor eigen consumptie bestemde levensmiddelen mogen onder bepaalde voorwaarden worden ingevoerd, namelijk voor zover de meegenomen hoeveelheid in redelijke mate aansluit bij de aard en de duur van het verblijf. Een uitzondering vormen landbouwproducten zoals vlees en zuivel. Informatie over invoer van levensmiddelen krijgt u bij Canada Customs in Brussel.

Geschenken: met uitzondering van tabak, alcoholische dranken en/of reclamemateriaal kunnen geschenken BTW vrij in Canada worden ingevoerd of per post worden verzonden, mits de waarde van de cadeaus per begunstigde omgerekend niet meer is dan 60 Canadese dollar. Het aantal geschenken is niet aan een maximum gebonden. Wanneer de waarde hoger is dan 60 Canadese dollar, moet over de rest van het bedrag invoerrechten en douanekosten worden betaald.

Canada Customs, gevestigd in Brussel, verstrekt informatie over wat men wel en niet mag invoeren (bijvoorbeeld flessen drank, speciale producten, cadeaus etc).

Canada Customs and Revenu Agency
2, Avenue de Tervueren
1040 Brussel
België
Tel. : 00-32-2-741 0670

Vaccinaties

Gaat u naar Canada op vakantie dan heeft u geen verplichte vaccinaties nodig.

Tijdzones en zomertijd

Canada heeft 6 van de 24 wereldwijde tijdzones. Hoe verder u van het oosten naar het westen trekt, hoe groter het tijdverschil wordt met Nederland. Het tijdsverschil met Calgary is 8 uur, Vancouver 9 uur, Whitehorse 9 uur en Anchorage 10 uur
Van 1 april tot de laatste zondag in oktober geldt in Canada de zomertijd. De enige uitzondering hierop vormt de provincie Saskatchewan, waar het hele jaar door de standaardtijd wordt gehanteerd.

Deel deze pagina:


ALASKA REIZEN

ALASKA REIZEN

Onze Alaska reizen staan vanaf nu op de website van CREATING STORIES. Wil je een reis naar Canada combineren met reizen door Alaska, bijvoorbeeld door een bezoek aan de YUKON of wanneer je de INSIDE PASSAGE wilt doen, dan kan dat uiteraard nog steeds. Je vind deze combinatiereizen CANADA & ALASKA ook nog steeds op deze site. Ben je nieuwsgierig of heb je vragen, neem gerust even contact met ons op.

 

 

 

 

 

Lees verder »

HET NOORDERLICHT

HET NOORDERLICHT

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht in Alaska ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

HET WEER

HET WEER

Het actuele weer in Canada, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »