Totempaal na 84 jaar terug naar Alaska - www.canadareizen.eu
Je reiswensen
  • Je bevindt je hier: 
  • Home » 
  • Nieuws
  • » Totempaal na 84 jaar terug naar Alaska

Totempaal na 84 jaar terug naar Alaska

Een totempaal die 84 jaar geleden werd gestolen door een Hollywood-ster en verdween in een kelder op Hawaï, is donderdag 22 oktober teruggekeerd naar de rechtmatige eigenaars, een stam in Alaska.

In 1931 reisde Hollywood-ster John Berrymore per jacht langs de kust van Alaska, toen hij zijn crew opdracht gaf een totempaal uit een verlaten dorp mee te nemen, vertelt professor Steve Langdon van de Universiteit van Alaska in Anchorage. Hij heeft lang geprobeerd de totempaal op te sporen.

Ze zaagden de totempaal in drie stukken. Barrymore, filmster in films als “Grand Hotel” en de grootvader van actrice Drew Barrymore, stalde de totempaal destijds in de tuin van zijn landgoed Californië.

Langdon legt uit dat de totempaal werd gebruikt bij rituele begrafenissen. Ook zouden er menselijke resten in de totempaal zitten. Langdon weet niet wat er met deze menselijke resten is gebeurd nadat de totempaal werd gestolen en bij Berrymore terechtkwam.

Na de dood van John Barrymore kochten acteur Vincent Price, bekend van horrorfilms zoals “House of Wax” en zijn vrouw de totempaal ter decoratie van hun tuin. Later schonk het echtpaar het item aan  de Honolulu Museum of Art in 1981.

Hawaii Alaska Totempaal

Jonathan Rowan, lid van de Tlingit stam in Klawock, Alaska, heeft donderdag in de Honolulu Museum of Art uitleg gegeven over de betekenis van de paal, waarop werd besloten deze terug te geven aan de rechtmatige eigenaren, de Tlingit stam.

De cederhouten totempaal werd bij aankomst in Alaska door zeven Tlingit stamleden terug in ontvangst genomen onder het zingen van dankliederen aan Hawaï.

De totempaal behoort toe aan een collectie van meer dan 100 totempalen die ooit stonden in het dorpje Tuxecan op Prince of Wales Island, Alaska, en dat werd bewoond door de Tlingit stam. Van de oorspronkelijke 100 Tuxecan totempalen zijn er nog slechts twee overgebleven.

Meer informatie over de Tlingit-stam vind je op deze Wikipedia-pagina.

Bron: CBC News


Dit bericht is vrijdag 23 oktober 2015 op 09:11 geplaatst en getagd met:, , , Nieuws.

Deel deze pagina:


Laatste nieuws

Alaska Reizen op Creating Stories

ALASKA REIZEN OP CREATING STORIES

Vanaf 1 december zullen onze reizen naar Alaska te vinden zijn op de site van CREATING STORIES. De combinatiereizen Canada/Alaska kun je nog gewoon op deze site

AANBIEDING CAMPERS IJSLAND

Veel campers zijn voor de maanden juni tot en met september volgeboekt in Canada. Heb je dit jaar achter het net gevist en wil je toch een mooie camperreis maken, dan maken

Reiservaring familie Moerman

Dank voor de schitterende reis die jullie voor ons in Canada geregeld hebben. Onze reiservaring in het kort: We hebben in 3 weken heel veel gezien en gedaan. De nachten
Tofino toerisme Sunset 2016 Travel Award

Tofino wint Award voor “Best Beach Town in het Westen”

Tofino op Vancouver Island is de eerste Canadese plaats die deze prestigieuze prijs in ontvangst mag nemen. Toerisme in Tofino Het toerisme in Tofino bloeit. Het zal nooit

Bekijk nieuwsoverzicht »


ALASKA REIZEN

ALASKA REIZEN

Onze Alaska reizen staan vanaf nu op de website van CREATING STORIES. Wil je een reis naar Canada combineren met reizen door Alaska, bijvoorbeeld door een bezoek aan de YUKON of wanneer je de INSIDE PASSAGE wilt doen, dan kan dat uiteraard nog steeds. Je vind deze combinatiereizen CANADA & ALASKA ook nog steeds op deze site. Ben je nieuwsgierig of heb je vragen, neem gerust even contact met ons op.

 

 

 

 

 

Lees verder »

HET NOORDERLICHT

HET NOORDERLICHT

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht in Alaska ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

HET WEER

HET WEER

Het actuele weer in Canada, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »