Tilt Cove, de kleinste stad van Canada - www.canadareizen.eu
Je reiswensen
  • Je bevindt je hier: 
  • Home » 
  • Nieuws
  • » Tilt Cove, de kleinste stad van Canada

Tilt Cove, de kleinste stad van Canada

Onlangs werd Tilt Cove, het kleinste stadje van Canada, in de nationale media nog genoemd. Weggestopt in een klein hoekje van Baie Verte, een schiereiland van Newfoundland, is het minuscule stadje Tilt Cove stiekem een ware schat aan historie.

Op het eerste gezicht zou je nooit kunnen raden dat dit ooit een boomtown waar voor de mijnbouw, en niet één, maar twee keer! En daar komen Don en Margaret Collins in beeld.

“Donald is de burgemeester, ik ben de gemeentesecretaris,” vertelt Margaret, zittend in een van de twee aparte schommelstoelen in de garage van het paar. “Mijn broer en zijn zus zijn nu raadsleden.”

Naast hun bestuurstaken zijn Don en Margaret Collins ook ‘de facto greeters’ voor hun stad. Je kan stellen dat ze bij alles wat hun stad aangaat een flinke vinger in de pap hebben.  Maar ja, dat is ook niet vreemd als je nagaat dat ze met z’n tweeën een derde van de bevolking uitmaken. Inderdaad, Tilt Cove heeft een bevolking van zes personen.

Maar het was niet altijd zo in Tilt Cove.

Tilt Cove was tweemaal een boomtown

Het stadje Tilt Cove is onderscheidend omdat het als eerste plaats op Newfoundland een kopermijn huisvestte. Dat gebeurde in de 19e eeuw, toen maar liefst 2000 mensen Tilt Cove overstroomden. De kopermijn, waar de productie in 1864 begon, had op een gegeven moment maar liefst 800 directe medewerkers in dienst. De exploitatie van de mijn duurde een halve eeuw.

Don en Margaret waren nog kinderen toen de mijn opnieuw werd geopend in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Hun herinneringen beschrijven een beeld van Tilt Cove dat je je vandaag de dag niet meer zou kunnen voorstellen.

“De mijn werd heropend in 1957 en werd nog 10 jaar egbruikt. Tussen de 1200 tot 1500 mensen leefden in die tijd in Tilt Cove,” vertelt Margaret. “Voor Kerstmis werd er een tien meter hoge kerstboom midden in het meertje gezet. Het meer was dan bevroren. Met de lichtjes aan was dat prachtig.” Tijdens deze feestelijke tijd werd er altijd een groot feest georganiseerd voor de gemeenschap en het mijnbedrijf gaf dan een geschenk aan alle bewoners.

Curling, bowlen en een bioscoop

Het merendeel van herinneringen aan die oude tijd in Tilt Cove zijn reeds lang geleden verwijderd, maar Don heeft geen problemen met zijn herinneringen.

“Er waren hier twee curlingbanen, twee bowlingbanen en een bioscoop. Ook was er een grote nachtclub boven”, zegt Don.

Een oud verlaten huis in Tilt Cove wordt langzaam teruggegeven aan Moeder Natuur en als je het ziet kan je vrijwel niet geloven dat daar ooit een nachtclub heeft gezeten. Tuurlijk, de stad bruist nu niet bepaald van de energie, maar tijdens de zomermaanden is het eigenlijk een vrij toeristische attractie.

“Ik zie elk jaar zo’n 800 tot 1000 toeristen elke zomer … Duitsers, Denen en Zweden,” zei Margaret. “Ook veel mensen uit de Verenigde Staten. Ze vinden ons altijd.”

Bron: CBC News
Foto: Gina Snooks, London, Ontario

Als je Tilt Cove, Newfoundland wilt bezoeken, dan kun je de reis Cape Breton, Newfoundland en Labrador boeken.


Dit bericht is woensdag 11 november 2015 op 11:15 geplaatst en getagd met:, , , , Nieuws.

Deel deze pagina:


Laatste nieuws

Alaska Reizen op Creating Stories

ALASKA REIZEN OP CREATING STORIES

Vanaf 1 december zullen onze reizen naar Alaska te vinden zijn op de site van CREATING STORIES. De combinatiereizen Canada/Alaska kun je nog gewoon op deze site

AANBIEDING CAMPERS IJSLAND

Veel campers zijn voor de maanden juni tot en met september volgeboekt in Canada. Heb je dit jaar achter het net gevist en wil je toch een mooie camperreis maken, dan maken

Reiservaring familie Moerman

Dank voor de schitterende reis die jullie voor ons in Canada geregeld hebben. Onze reiservaring in het kort: We hebben in 3 weken heel veel gezien en gedaan. De nachten
Tofino toerisme Sunset 2016 Travel Award

Tofino wint Award voor “Best Beach Town in het Westen”

Tofino op Vancouver Island is de eerste Canadese plaats die deze prestigieuze prijs in ontvangst mag nemen. Toerisme in Tofino Het toerisme in Tofino bloeit. Het zal nooit

Bekijk nieuwsoverzicht »


ALASKA REIZEN

ALASKA REIZEN

Onze Alaska reizen staan vanaf nu op de website van CREATING STORIES. Wil je een reis naar Canada combineren met reizen door Alaska, bijvoorbeeld door een bezoek aan de YUKON of wanneer je de INSIDE PASSAGE wilt doen, dan kan dat uiteraard nog steeds. Je vind deze combinatiereizen CANADA & ALASKA ook nog steeds op deze site. Ben je nieuwsgierig of heb je vragen, neem gerust even contact met ons op.

 

 

 

 

 

Lees verder »

HET NOORDERLICHT

HET NOORDERLICHT

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht in Alaska ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

HET WEER

HET WEER

Het actuele weer in Canada, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »