Surfen in Tofino, Vancouver Island - www.canadareizen.eu
Je reiswensen

Surfen in Tofino, Vancouver Island

Surfen in Tofino? Nog nooit van gehoord….waar ligt dat? Tofino ligt op Vancouver Island…het is een surfstadje dat anders is dan je ooit zult zien. Waar de surfstandaarden meestal worden geijkt aan surflocaties zoals Santa Monica of de exotische Hawaïaanse stranden, is Tofino compleet anders.

Gelegen aan de Pacifische kust van Vancouver Island is Tofino een klein stadje met een kleine 1.900 inwoners. In tegenstelling tot de warme, exotische omstandigheden waar je elders kunt surfen, is de westkust van Vancouver Island een surflocatie voor wildemannen, met lange baarden en droogpakken.

Surfen in Tofino, Vancouver Island

Het water is koud, reusachtige golven beuken op de stranden met ontzagwekkende kracht en de koude oceaannevel prikt in je gezicht. Door de elektrische lading van de oceaanenergie kan je niet anders dan kippenvel krijgen, of je het nu koud hebt of niet. De boze oceaan lijkt je te willen afschrikken. Wat doe je hier?

Precies, je bent hier om de ruige golven van Tofino te bedwingen. Surfen in Tofino, Vancouver Island is een beleving die je als surfer móet hebben meegemaakt. De surflocaties met palmbomen zijn een afgezaagd stereotype, been there done that…

Wanneer je voor het allereerst aan de westkust van Vancouver Island komt, valt je mond open. Gedrapeerd in smaragdgroen mos groeien torenhoge rode cederbomen, korstmossen bungelen aan  de takken en varens ontspruiten uit de vochtige bosbodem. Het voelt misschien zelfs een beetje unheimisch, het lijkt alsof je op een andere planeet bent aangekomen. De natuur is simpelweg onbeschrijflijk, zo mooi en apart.

Het stadje Tofino ligt als een baken langs de uitgestrekte kust. Als bij een hippieparadijs aan het einde van de wereld rijden Volkswagenbusjes af en aan, barst het van de gezellige eettentjes en zijn er ’s avonds kampvuren op het strand waar vrijgevochten levensgenieters samenkomen. Tofino heeft echt een cultstatus, zeker in de winter (november tot februari) wanneer de golven op zijn hoogst zijn. Martijn de Greve vertelt zijn ervaring met surfen in Tofino.

Mijn ervaring met surfen in Tofino

Eerst even over mezelf. Ik ben een vrij ervaren surfer en heb diverse populaire surflocaties bezocht in mijn leven. Uiteraard de plaatsen waar je ‘moet’ zijn geweest, zoals Santa Monica, de Australische westkust en de Golf van Biskaje, heb ik wel gehad. Toen iemand me zei dat ik eens moest gaan surfen in Tofino vroeg ik direct waar dat lag…nog nooit van gehoord. Wel, ik kan je zeggen: zo’n prachtige omgeving heb ik nog niet eerder in gesurft, bijna surrealistisch.

Onderstaand mijn reisverslagje over het surfen in Tofino

Dag 1 – Vanuit West Vancouver nam ik de veerboot naar Horseshoe Bay. Onderweg genieten van de steile fjorden en het weelderige landschap. Walvissen zie je regelmatig, dus let goed op als je hier zelf komt! Vanuit Horseshoe Bay maakte ik de oversteek naar Nanaimo op Vancouver Island. Vanuit Nanaimo  reed in noordelijk door de Cathedral Grove, een eeuwenoud regenwoud met 800 jaar oude Douglas-sparren, zo hoog als wolkenkrabbers. Als je over het eiland reist, maak dan absoluut tijd om hier en daar te stoppen. De omgeving is echt geweldig!

’s Middags kwam ik aan in de middag en maak een wandeling over Tofino Chesterman Beach. ’s Avonds heerlijk gegeten in de Wickaninnish Inn. Genoten van een haute quisine met verse zeevruchten en BC wine.

Dag 2 – ’s Morgens heb ik direct mijn wetsuit aangetrokken en een surfles genomen (ik kan wel surfen, maar in een vreemde omgeving neem ik altijd een les van een local). Daarna lekker nog een paar uur gesurft en gewandeld op het strand.

Dag 3 – Begonnen met een ontbijt op het terras en een fiets geleend om naar het strand te gaan. Van daar af een watertaxi genomen naar Hot Springs Cove. De wandeling naar de bronnen gaat door weelderig regenwoud. Het lijkt wel een andere planeet. Een beetje stijf van het surfen…mijn stijve spieren smolten al snel in het heerlijke hete mineraalwater van de hotsprings.

Dag 4 – Omdat het alweer de laatste dag van mijn verblijf was, ben ik vroeg opgestaan om met een paar jongens die ook in mijn hostel zaten te gaan surfen. Daarna lekker opgefrist en op zoek gegaan naar wat souvenirtjes. Tip: die kan je het best op het strand vinden, zoals zeesterren of anemonen. Ook is er de Spirit of Fire-glasblaasstudio, die gave vazen maakt, of net wat je wilt. Vergeet niet op de terugreis met de ferry je fototoestel bij de hand te houden.

Surfen in Tofino was voor mij echt een geweldige ervaring. Ik heb genoten van de golven, maar zeker ook van de omgeving. Ik ga absoluut nog eens terug om de omgeving beter te verkennen.


Dit bericht is dinsdag 15 december 2015 op 10:25 geplaatst en getagd met:, , , , Bijzondere plekken West-Canada.

Deel deze pagina:


Laatste nieuws

Alaska Reizen op Creating Stories

ALASKA REIZEN OP CREATING STORIES

Vanaf 1 december zullen onze reizen naar Alaska te vinden zijn op de site van CREATING STORIES. De combinatiereizen Canada/Alaska kun je nog gewoon op deze site

AANBIEDING CAMPERS IJSLAND

Veel campers zijn voor de maanden juni tot en met september volgeboekt in Canada. Heb je dit jaar achter het net gevist en wil je toch een mooie camperreis maken, dan maken

Reiservaring familie Moerman

Dank voor de schitterende reis die jullie voor ons in Canada geregeld hebben. Onze reiservaring in het kort: We hebben in 3 weken heel veel gezien en gedaan. De nachten
Tofino toerisme Sunset 2016 Travel Award

Tofino wint Award voor “Best Beach Town in het Westen”

Tofino op Vancouver Island is de eerste Canadese plaats die deze prestigieuze prijs in ontvangst mag nemen. Toerisme in Tofino Het toerisme in Tofino bloeit. Het zal nooit

Bekijk nieuwsoverzicht »


ALASKA REIZEN

ALASKA REIZEN

Onze Alaska reizen staan vanaf nu op de website van CREATING STORIES. Wil je een reis naar Canada combineren met reizen door Alaska, bijvoorbeeld door een bezoek aan de YUKON of wanneer je de INSIDE PASSAGE wilt doen, dan kan dat uiteraard nog steeds. Je vind deze combinatiereizen CANADA & ALASKA ook nog steeds op deze site. Ben je nieuwsgierig of heb je vragen, neem gerust even contact met ons op.

 

 

 

 

 

Lees verder »

HET NOORDERLICHT

HET NOORDERLICHT

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht in Alaska ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

HET WEER

HET WEER

Het actuele weer in Canada, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »