Alberta - www.canadareizen.eu
Je reiswensen

Alberta

Alberta is van West naar Oost de tweede provincie. Aan de westkant wordt de provincie geflankeerd door British Columbia, aan de oostkant door Saskatchewan, in het Noorden door Northwest Territories en in het Zuiden door de Amerikaanse grens. Alberta is qua oppervlakte zo’n 16 keer zo groot als Nederlands en heeft 3,6 miljoen inwoners, waarvan de meesten in de grotere steden wonen, zoals Calgary, Edmonton, Lethbridge en Red Deer.

Het landschap wordt gekarakteriseerd door de Rockies in het uiterste Westen van de provincie en de Great Plains in de rest van het oppervlak. De Great Plains zijn een enorm vlak tot licht heuvelachtig prairiegebied dat zich uitstrekt van het Noorden in Canada tot in het Zuiden van de VS.

Het klimaat in Alberta

In Alberta zijn er twee klimaten: enerzijds het bergklimaat in de Rockies en anderzijds het droge landklimaat aan de oostzijde van de Rockies. Het weer in een hooggebergte als de Rocky Mountains kan snel omslaan. Het droge landklimaat in de rest van de provincie biedt echter zowel in de zomer als in de winter voorspelbaar weer, dat in winter vooral lage temperaturen geeft en in de zomer droog, warm weer geeft.

Natuur in Alberta

Veruit het spectaculairst zijn de nationale parken in de Rocky Mountains van Alberta. Waterton Lakes National Park, Banff National Park en Jasper National Park, zijn de onbetwiste toeristische trekpleisters en dat is niet voor niets. De prachtige vergezichten, diepblauwe gletsjermeren en wilde watervallen prijken op menige cover van reisgidsen.

Ook de Icefields Parkway (Highway 93) die door Banff en Jasper National Park leidt, wordt vaak genoemd als een van de mooiste bergsnelwegen ter wereld. Langs de snelweg zijn regelmatig zogenaamde ‘bear jams’ te zien: verkeer dat langs de weg is gestopt om wildlife te spotten. Wanneer je Highway 93 volgt zal je geheid wildlife tegenkomen, zoals beren, kariboes, herten, cayotes of elanden.

Alberta, Wild Rose Country

De term Wild Rose Country, die op de kentekenplaten van voertuigen uit Alberta prijkt, is een symbool van provinciale trots voor Albertanen. Ze zijn trots op hun provincie en hun afkomst. Wanneer je als Nederlander op vakantie bent in Alberta zal de weidsheid je als eerste opvallen. De prachtige vlaktes van de Great Plains en de ruige Rocky Mountains geven een beetje een gevoel van nietigheid, een indruk die je lang zal bijblijven.

Alberta kenteken Wildrose Country

 

Deel deze pagina:


ALASKA REIZEN

ALASKA REIZEN

Onze Alaska reizen staan vanaf nu op de website van CREATING STORIES. Wil je een reis naar Canada combineren met reizen door Alaska, bijvoorbeeld door een bezoek aan de YUKON of wanneer je de INSIDE PASSAGE wilt doen, dan kan dat uiteraard nog steeds. Je vind deze combinatiereizen CANADA & ALASKA ook nog steeds op deze site. Ben je nieuwsgierig of heb je vragen, neem gerust even contact met ons op.

 

 

 

 

 

Lees verder »

HET NOORDERLICHT

HET NOORDERLICHT

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht in Alaska ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

HET WEER

HET WEER

Het actuele weer in Canada, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »