Wood Buffalo National Park, Alberta en Northwest Territories - www.canadareizen.eu
Je reiswensen

Wood Buffalo National Park, Alberta en Northwest Territories

Wood Buffalo National Park is gelegen in het noordoosten van de provincie Alberta en het zuiden van Northwest Territories. Met een oppervlakte van maar liefst 44.807 vierkante kilometer is het park groter dan Nederland en tevens het op een na grootste nationale park in de wereld.

Wood Buffalo National Park werd opgericht in 1922 om ‘s werelds grootste kudde van vrij rondtrekkende houtbizons te beschermen. Het aantal bizons in het park wordt tegenwoordig geschat op zo’n 5.000.

Geologie in Wood Buffalo National Park

Het park ligt op zijn laagste punt op zo’n 183 meter boven de zeespiegel bij Little Buffalo River. Het hoogste punt ligt op 945 meter in de Caribou Mountains. Het park heeft een van ‘s werelds grootste zoetwaterdelta’s, de Peace-Athabasca Delta. Deze wordt gevormd door de Peace, de Athabasca en Birch River. Het park is bekend om zijn sinkholes in het noordoostelijke deel van het park.

De bijzondere geologie van het gebied zorgde ervoor dat in 1983 het park op de UNESCO Werelderfgoedlijst kwam te staan. Andere factoren die hierbij een rol speelden waren de biodiversiteit van het Peace-Athabasca Delta en de populatie van de wilde bizons.

Noorderlicht en Dark Conservation Area

Op 28 juni 2013 wees de Royal Astronomical Society of Canada Wood Buffalo National Park aan als Canada’s nieuwste gebied waar lichtvervuiling werd verbannen. Daarmee is het ook direct een populaire bestemming voor Noorderlichtreizen.

Positieve bijkomstigheid is dat hiermee ook de nachtelijke ecologie van het park wordt behouden. Er huizen namelijk grote populaties van vleermuizen, haviken en uilen in het park.

Klimaat

Door de vrij noordelijke ligging van Wood Buffalo National Park zijn de zomers erg kort, maar de dagen zijn lang. Gedurende de zomermaanden liggen de temperaturen tussen de 10 tot 30 °C. De herfst is koel en vochtig en de eerste sneeuw valt meestal reeds in oktober.

De winters zijn bar koud en temperaturen van -40 °C zijn heel gebruikelijk tijdens de maanden januari en februari. In het voorjaar lopen de temperaturen weer geleidelijk op naarmate de dagen weer langer worden.

Wildlife

Wood Buffalo National Park heeft naast de bizons een enorme verscheidenheid aan diersoorten.  Elanden, diverse uilensoorten, zwarte beren, haviken, grijze wolven, lynxen, bevers, marmotten, arenden, marters, veelvraten, slechtvalken, grizzlyberen en sneeuwhazen. Je kan ze allemaal tegenkomen bij een bezoek aan dit immense park.

Wood Buffalo Park trekt met zijn vele meren, beken en wetlands talloze vogelsoorten naar de regio.

Natuurlijk vormt een waterrijke regio ook een uitdaging voor andere waterdieren. In 2007 werd ‘s werelds grootste beverdam ontdekt met een lengte van maar liefst 850 meter in lengte. De dam werd ontdekt aan de hand van satellietbeelden. De dam ligt op ongeveer 200 kilometer van Fort Chipewyan, dat vlak ten oosten van het park ligt.

Bereikbaarheid van het park

Het park is het hele jaar door bereikbaar over de Mackenzie Highway, waarbij men bij het noordelijk gelegen Hay River Highway 5 naar het oosten opdraait. Ook kan men met het vliegtuig het park bezoeken. Daarbij vliegt men vanuit Edmonton naar Fort Smith of Fort Chipewyan.

Gedurende de wintermaanden is het park ook op een spectaculaire manier bereikbaar via iceroads, waarbij men over de Athabasca River rijdt vanaf Fort McMurray naar Fort Chipewyan.

Het hoofdkantoor van het park is gevestigd in Fort Smith aan de noordoostelijke zijde van het park.

 

Deel deze pagina:


ALASKA REIZEN

ALASKA REIZEN

Onze Alaska reizen staan vanaf nu op de website van CREATING STORIES. Wil je een reis naar Canada combineren met reizen door Alaska, bijvoorbeeld door een bezoek aan de YUKON of wanneer je de INSIDE PASSAGE wilt doen, dan kan dat uiteraard nog steeds. Je vind deze combinatiereizen CANADA & ALASKA ook nog steeds op deze site. Ben je nieuwsgierig of heb je vragen, neem gerust even contact met ons op.

 

 

 

 

 

Lees verder »

HET NOORDERLICHT

HET NOORDERLICHT

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht in Alaska ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

HET WEER

HET WEER

Het actuele weer in Canada, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »