Tatshenshini-Alsek Provincial Park - www.canadareizen.eu
Je reiswensen

Tatshenshini-Alsek Provincial Park

Tatshenshini-Alsek Provincial Park of Tatshenshini-Alsek Provincial Wilderness Park is een provinciaal park in het noordelijk deel van British Columbia. Het park heeft een totale oppervlakte van 9.580 km2 en is grensoverschrijdend met de smalle kuststrook die onder Alaskaanse autoriteit valt.

Tatshenshini-Alsek Provincial Park werd opgericht in 1993 na een intensieve campagne van de Canadese en Amerikaanse natuurbeschermingsorganisaties om de exploitatie van mijnen in de regio te stoppen. Zij waren van mening dat de biodiversiteit en het natuurlijke erfgoed belangrijker waren. Gelukkig hebben de organisaties hun zin gekregen en is er een prachtig stuk Canadees-Amerikaanse natuur behouden gebleven.

Ligging van Tatshenshini-Alsek Provincial Park

Het park is gelegen in de noordwestelijke hoek van British Columbia, grenzend aan de Amerikaanse staat Alaska en de Canadese Yukon Territory. Het gebied ligt tussen Kluane National Park in de Yukon en Glacier Bay National Park en Reserve in Alaska. Tatshenshini-Alsek Provincial Park is onderdeel van het Kluane-Wrangell-St. Elias-Glacier Bay-Tatshenshini-Alsek Park System, een overkoepelend reservaat dat in 1994 werd toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Natuur en wildlife in het park

De Alsek River en Tatshenshini River stromen door het park in de door gletsjers uitgesleten U-vormige valleien. Door deze dalen stroomt koele vochtige oceaanlucht vanuit het kustgebied het koude binnenland in. De omgeving waar frequente overstromingen plaatsvinden en aardverschuivingen en lawines regelmatig plaatsvinden, heeft door deze omstandigheden een zeer gevarieerde geologie en een grillig klimaat.

Het Tatshenshini-Alsek Provincial Park heeft een grote populatie van grizzlyberen. Door een groene corridor tussen de bergen en gletsjers door, die de kust met het binnenland verbindt, is deze omgeving een perfecte habitat voor grizzlyberen. Daarnaast is het park de enige Canadese plaats waar de Glacier Bear voorkomt. Deze uiterst zeldzame blauw-grijze variant van de zwarte beer is alleen te vinden in het park.

Naast beren heeft Tatshenshini-Alsek Provincial Park ook een aanzienlijke bevolking van Dall schapen en uitzonderlijk grote aantallen berggeiten, Kenai-elanden, grijze wolven, adelaars en valken. Langs de kust kan men zeeleeuwen en bultrugwalvissen zien.

De Alsek Range is een bergketen in het park, waarvan Mount Fairweather, met 4.671 meter de hoogste berg van Yukon, ook deel uitmaakt. Tatshenshini-Alsek Provincial Park ligt in een gebied met een hoge aardbevingsgevoeligheid. Bekijk onze pagina Aardbevingen in Canada voor recente seismische activiteit in het gebied.

Deel deze pagina:


ALASKA REIZEN

ALASKA REIZEN

Onze Alaska reizen staan vanaf nu op de website van CREATING STORIES. Wil je een reis naar Canada combineren met reizen door Alaska, bijvoorbeeld door een bezoek aan de YUKON of wanneer je de INSIDE PASSAGE wilt doen, dan kan dat uiteraard nog steeds. Je vind deze combinatiereizen CANADA & ALASKA ook nog steeds op deze site. Ben je nieuwsgierig of heb je vragen, neem gerust even contact met ons op.

 

 

 

 

 

Lees verder »

HET NOORDERLICHT

HET NOORDERLICHT

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht in Alaska ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

HET WEER

HET WEER

Het actuele weer in Canada, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »