Sirmilik National Park - www.canadareizen.eu
Je reiswensen

Sirmilik National Park

Sirmilik National Park, wat oorspronkelijk betekent in de taal Inuktitut “de plaats van de gletsjers” is een beschermd gebied in Qikiqtaaluk, Nunavut en is opgericht in 2001. Het park ligt in het uiterste noorden van Baffin Island, ruim boven de poolcirkel.

Sirmilik National Park is in te delen in drie gebieden: het grootste deel van Bylot Island is met uitzondering van een paar gebieden eigendom van de Inuit, Oliver Sound en Borden Penislula. Het grootste deel van het park wordt begrensd door water.

Geschiedenis van Sirmilik National Park

De ontdekkingsreiziger William Baffin heeft het eiland in 1610 naar zichzelf vernoemd: Baffin Island. Uit archeologisch onderzoek blijkt dat het eiland reeds vele duizenden jaren bewoond is geweest door de vroege voorlopers van de huidige Inuit.

Het gebied werd bezocht door de Europese walvisvaarders en ontdekkingsreizigers in hun zoektocht naar de Noordwest Passage. Van de jaren 30 tot 50 heeft de Canadese regering met een grootschalig luchtkarteringsprogramma dit gebied in het noorden van Canada in kaart gebracht.

Sirmilik als national park

Het park werd in 1965 in eerste instantie uitgeroepen tot een vogelreservaat door de Canadian Wildlife Service, vanwege de zeevogelkolonies. Het gebied werd pas officieel een nationaal park in 2001. Vandaag de dag is het gebied bewoond door de Inuit, die zal blijven om te jagen en vissen als hun voorouders deden.

Geografie en klimaat

Het park bestaat uit drie afzonderlijke land- en zeecomponenten. Dit zijn:

  • Oliver Sound, gelegen in het zuiden van de Pond Inlet, gekenmerkt door een lange smalle fjord geflankeerd door torenhoge kliffen en gletsjers
  • Het plateau en de rivierdalen van Borden Peninsula en Baillarger Bay
  • Bylot Island, gekenmerkt door ruw terrein met bergen, laaggelegen kustgebieden, ijsvelden en gletsjers. De zogenaamde ‘hoodoo’-rotsen zijn unieke geërodeerde rotsformaties op Bylot Island en Borden Peninsula. Uit onderzoek blijkt dat het gebied werd uitgekamd door de Laurentide ijskap, een enorm ijsveld dat 20 duizend jaar geleden een gebied van honderdduizenden vierkante kilometers bedekte.

Scherpe pieken en richels kenmerken het landschap, afgewisseld door diepe, door gletsjers uitgesleten valleien. De verticale kliffen langs de kust zijn opgebouwd uit dolomiet uit het Precambrium. De noordkust van het eiland, waaronder Sirmilik National Park is rijk aan hoge concentraties van zeedieren. In het noordoosten van het park ligt de nederzetting Baffin Bay en naar het zuiden liggen Pond Inlet en Eclipse Sound.

Sirmilik National Park heeft een polair maritiem klimaat met lange, koude winters en korte, koele zomers. Het voorjaar vangst pas half mei aan en de warmste periode is eind juli en begin augustus, met een gemiddelde maximum temperatuur van 10 °C. De koudste maand is januari, met gemiddelde temperaturen van ongeveer -30 °C. Er valt relatief veel neerslag, waardoor de flora vrij uniek is.

Flora en fauna

Fauna

In Sirmilik National Park komen langs de kust vooral de volgende diersoorten voor: Beluga walvissen, zeehonden, ijsberen en walrussen. In het binnenland van het park komen kariboes, poolvossen, poolhazen en wolven voor. Bylot Island is een trekgebied voor narwallen. Sirmilik National Park is een van de acht Canadese nationale parken die ijsberen herbergen.

In het park zijn langs de kust enorme zeevogelkolonies, waaronder een broedgebied voor sneeuwganzen. Meer dan zeventig soorten vogels zijn hier opgenomen. Er zijn meldingen dat hier jaarlijks tijdens de zomermaanden meer dan 100.000 vogels zijn waargenomen. Hiermee zijn ganzen de grootste planteneters van het eiland.

Flora

Het park bestaat voor 10 procent uit wetlands en de vegetatie bestaat voor het grootste deel uit arctische grassoorten en mossen. In de hoger gelegen hellingen groeit arctische heide, arctische papaver en polaire grassen.

Deel deze pagina:


ALASKA REIZEN

ALASKA REIZEN

Onze Alaska reizen staan vanaf nu op de website van CREATING STORIES. Wil je een reis naar Canada combineren met reizen door Alaska, bijvoorbeeld door een bezoek aan de YUKON of wanneer je de INSIDE PASSAGE wilt doen, dan kan dat uiteraard nog steeds. Je vind deze combinatiereizen CANADA & ALASKA ook nog steeds op deze site. Ben je nieuwsgierig of heb je vragen, neem gerust even contact met ons op.

 

 

 

 

 

Lees verder »

HET NOORDERLICHT

HET NOORDERLICHT

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht in Alaska ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

HET WEER

HET WEER

Het actuele weer in Canada, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »