Purcell Wilderness Conservancy, British Columbia - www.canadareizen.eu
Je reiswensen

Purcell Wilderness Conservancy, British Columbia

De Purcell Wilderness Conservancy (volledige naam Purcell Wilderness Conservancy Provincial Park en Protected Area) is een provinciaal park in British Columbia. Het park werd in 1974 opgericht en omvat zes grote stroomgebieden die hun oorsprong vinden in de Purcell Mountains in het zuidoosten van de provincie. De Purcell Mountains hebben hoge bergtoppen, alpenweiden en kloven, diepe beek- en rivierdalen en bieden plaats aan de warmwaterbronnen van Dewar Creek. Kortom, een prachtig gebied.

Geschiedenis

Het noordelijke deel van het park is voor de First Nations  eeuwenlang een belangrijke handels- en transportroute geweest, die via Toby Pass de Rocky Mountain Trench en Kootenay Lake met elkaar verbond.

In de regio is een periode geweest waarin de mijnbouw plots opkwam, maar binnen enkele jaren alweer snel afzwakte. Een deel van het machinepark dat in de jaren 1904-1905 is gebruikt, is nog steeds in het park te bewonderen. In de jaren 60 van de vorige eeuw kwamen steeds meer mensen in opstand tegen de houtkap in de regio, tot in 1974 het Purcell Wilderness Conservancy (PWC) werd opgericht. Het Purcell Wilderness Conservancy was een van de eerste gebieden in Canada die werd  geconserveerd vanwege burgeractivisme. In 1995 is het PWC uitgebreid tot zijn huidige omvang en werd het door de overheid uitgeroepen tot een klasse A Provincial Park.

Geografie Purcell Wilderness Conservancy

De Purcell Wilderness Conservancy bedekt de centrale regio van de zuidelijke helft van de Purcell Range in het zuidoosten van de provincie, vaak aangeduid als de Kootenays. De dichtstbijzijnde dorpen zijn Argenta in het westen en Invermere in het oosten.

Het park omvat verschillende grote stroomgebieden en omvat de bovenloop van een aantal andere grote beken en rivieren. Aan de westelijke kant van het park stromen Kootenay Lake en de Kootenay River. Aan de oostkant van het park stromen kreken als de Toby Creek, Dutch Creek en Finlay Creek die uitmonden in de Columbia River.

Purcell Wilderness Conservancy heeft vele pieken en gletsjers. De hoogste toppen zijn Mount Hamill (3.274 meter), Mount Toby (3.222 meter) en Mount Truce (3250 meter). De Toby Glacier van 123 vierkante kilometer ligt in het noorden van het park en vormt de bovenloop van Toby Creek.

Flora en fauna

Purcell Wilderness Conservancy herbergt vijf biogeoklimatische zones (lokale klimaatindex voor microklimaten in BC) van BC. Het nattere westelijke gedeelte van het park is rijk aan inlandse Cedar-Hemlock bossen, terwijl de drogere oostelijke valleien bomen huisvesten zoals de Ponderosa Pine en Douglas-sparren. De hogere hellingen worden gedomineerd door sub-alpiene sparren.

In het park leven veel grote zoogdieren, waaronder grizzly’s en zwarte beren, muilezels en whitetail herten, elanden, kariboes en berggeiten. Biologen hebben 90 verschillende vogelsoorten in het park geïdentificeerd. De beken en rivieren zitten vol met regenboogforel en witvis en bieden uitstekende mogelijkheden om te vissen.

Toerisme in het park

Aangezien het park een reservaat is, zijn strenge regels opgesteld voor bezoekers. Het park is alleen overdag toegestaan het park te betreden. Men mag dan gebruik maken van de aangelegde paden, waarop men mag wandelen en mountainbiken. In het park zijn vele meertjes waarin men mag zwemmen, maar aangeraden wordt dat alleen te doen in de meertjes waarin boeien zijn aangebracht en dan binnen deze markeerpunten.

Ook kan men een bezoek brengen aan de hotsprings van Dewar Creek ten zuiden van het park in Kimberly.

Foto credits: Southwestdesertlover

Deel deze pagina:


ALASKA REIZEN

ALASKA REIZEN

Onze Alaska reizen staan vanaf nu op de website van CREATING STORIES. Wil je een reis naar Canada combineren met reizen door Alaska, bijvoorbeeld door een bezoek aan de YUKON of wanneer je de INSIDE PASSAGE wilt doen, dan kan dat uiteraard nog steeds. Je vind deze combinatiereizen CANADA & ALASKA ook nog steeds op deze site. Ben je nieuwsgierig of heb je vragen, neem gerust even contact met ons op.

 

 

 

 

 

Lees verder »

HET NOORDERLICHT

HET NOORDERLICHT

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht in Alaska ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

HET WEER

HET WEER

Het actuele weer in Canada, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »