Nahanni National Park Reserve, Northwest Territories - www.canadareizen.eu
Je reiswensen

Nahanni National Park Reserve, Northwest Territories

Nahanni National Park ligt in het zuidwestelijke deel van Northwest Territories, op een afstand van  ongeveer 500 kilometer ten westen van de stad Yellowknife. Het park beschermt een deel van het immense stroomgebied van de Mackenzie River.

De kern van het Nahanni National Park vormt de South Nahanni River, die stroomt door vier opmerkelijke canyons, die op sommige plekken een diepte hebben van wel 1.000 meter. De Nihanni River is een spectaculaire wildwaterrivier, die vooral een trekpleister is voor avontuurlijke wildwater rafters.

Geologie van Nahanni National Park

In het park zijn er verschillende landschapsvormen te onderscheiden, die zich in de loop van miljoenen jaren hebben gevormd en de bodem een enorme diversiteit hebben gegeven, waarover geen enkel Canadees park beschikt.

Het sediment dat is achtergelaten door een oude binnenzee zo’n 500-200 miljoen jaar geleden, is in de loop der tijd samengeperst tot rotslagen die werkelijk verzadigd zijn van fossielen, afkomstig uit de oude binnenzee.

Toen de Noord-Amerikaanse continentplaat en die van de Stille Oceaan met elkaar in botsing kwamen, werden deze rotsen met kracht omhoog geduwd, met de schitterende landschap van tegenwoordig tot gevolg.  Deze botsing ten gevolge van de platentektoniek veroorzaakte ook vulkanische activiteit. Hoewel er geen vulkanen actief zijn, maar er wel veelvuldig lava omhoog is gekomen gedurende miljoenen jaren, heeft het park talloze zuilen van uitgeharde lavasteen. De bovenste laag van het sedimentair gesteente werd uiteindelijk uitgehold en afgesleten, wat resulteert in de granieten zuilen die de Ragged Range vormen.

Tijdens de afgelopen 2 miljoen jaar hebben gletsjers het grootste deel van Noord-Amerika bedekt, waardoor het landschap zijn huidige vorm heeft gekregen. Hoewel vroegere ijstijden van flinke invloed zijn geweest op de bodem van Nahanni National Park, heeft de Wisconsin ijstijd (85.000-10.000 jaar geleden) nauwelijks invloed gehad op de bodem in het park. Hierdoor heeft deze veel meer tijd gehad zich te ontwikkelen, terwijl de omgeving van het park bedolven lag onder de gletsjers.

De South Nahanni River die in de lengte door het park loopt, ontspringt in het noordwestelijke deel van het park en vlak ten oosten buiten de parkgrenzen komt deze uit in de Liard River, waarna het water via de Mackenzie River naar de Noordelijke IJszee stroomt.

Belangrijkste attracties van Nahanni National Park

Virginia Falls

Virginia Falls is gelegen op zo’n 120 kilometer van de grens met Yukon. Hier stort de rivier zich 96 meter omlaag met een bruut gebulder. Met inbegrip van de Sluice Box Rapids, de stroomversnelling aan de bovenkant van de waterval, is dit bijna tweemaal de hoogte van de Niagara Falls. In het midden van de watervallen torent een rotspunt dapper boven het kolkende geweld uit. Deze rots heeft de naam Mason’s Rock gekregen, de bijnaam van een Canadese kanovaarder.

Stroomafwaarts van de watervallen zijn er vele opmerkelijke stroomversnellingen in de rivier, waaronder Figure Eight, George’s Riffle en Lafferty’s Riffle. Dit deel van de rivier is het populairst onder rafters en wildwaterkanoërs. Om de bereikbaarheid van deze trekpleister te vergroten is het  Virginia Falls Water Aerodrome aangelegd, een klein vliegveld dat jaarlijks van begin mei tot eind oktober is geopend.

Tufa Mounds

De Tufa Mounds zijn de grootste tufstenen heuvels in Canada en zijn het resultaat van de vulkanische activiteit in de regio. De grootste tufstenen heuvel is 27 meter hoog en 74 meter breed. De bron van de heuvels komt van diep in de aardkorst. De voortdurende verwarming door de ondergrondse magmastromen zorgt ervoor dat warme waterstromen naar boven sijpelen waarbij calciumcarbonaat uit de ondersgrondse kalkstenen bodem wordt meegevoerd. Eenmaal aan het oppervlak koelt het water af en komen de deeltjes calciumcarbonaat vrij. Deze microscopisch kleine deeltjes bezinken vervolgens rond de vijvers. Het proces om de tufstenen heuvels te vormen duurt eeuwig en men neemt aan dat de vorming van de Tufa Mounts heeft geduurd vanaf de laatste ijstijd om zich te vormen tot hun huidige vorm.

Parks Canada ziet er nauwgezet op toe dat bezoekers van Nahanni National Park deze geweldige, unieke bodem met rust laten en conserveren.

Flora en fauna

De warmwaterbronnen, de alpiene toendra, de bergketens en bossen zijn de thuisbasis van vele soorten vogels, vissen en zoogdieren. Nahanni National Park Reserve het hele jaar door een habitat voor houtbizons, grizzlyberen, zwarte beren, spitsmuizen, woelmuizen, arctische grondeekhoorns, marmotten, nertsen, bevers, marters, lynxen, snowshoe-hazen, rivierotters, muskusratten, rode vossen en boskariboes. Het park is ook de enige bekende broedplaats van de Trompetkraanvogel.

De grote verscheidenheid aan bodemsoorten zorgt voor vele ongewone habitats van onder meer 700 soorten vaatplanten en 300 soorten mossen en korstmossen. Er is in het park een grotere biodiversiteit dan waar ook in de Northwest Territories.

Redenen om te raften in Nahanni

  • South Nihanni River is in visueel opzicht misschien wel de meest diverse rivier ter wereld.
  • Nahanni was ‘s werelds eerste UNESCO World Heritage Site en is tevens een van de grootste parken in de wereld (bijna de grootte van Zwitserland)
  • De ravijnen die de rivier omgeven zijn de diepste in Canada. De bizarre rotsformaties zijn uniek waardoor je bijna je aandacht zou laten afleiden van de kolkende rivier.
  • Stroomversnellingen die variëren van categorie 2 tot 4, maar ook rustige delen om relaxed te kajakken. Er is voor elk wat wils.
  • De Nahanni River heeft verschillende reputaties die uiteenlopen van mysterieus tot romantisch en worden ondersteund met namen als Dead Man’s Valley, Headless Creek, Funeral Range, Burial Range, Hells Gate en Painted Canyon. De valleien worden bewoond door elanden, kariboes, Dall schapen, grizzly’s en zwarte beren.

Deel deze pagina:


ALASKA REIZEN

ALASKA REIZEN

Onze Alaska reizen staan vanaf nu op de website van CREATING STORIES. Wil je een reis naar Canada combineren met reizen door Alaska, bijvoorbeeld door een bezoek aan de YUKON of wanneer je de INSIDE PASSAGE wilt doen, dan kan dat uiteraard nog steeds. Je vind deze combinatiereizen CANADA & ALASKA ook nog steeds op deze site. Ben je nieuwsgierig of heb je vragen, neem gerust even contact met ons op.

 

 

 

 

 

Lees verder »

HET NOORDERLICHT

HET NOORDERLICHT

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht in Alaska ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

HET WEER

HET WEER

Het actuele weer in Canada, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »