Ivvavik National Park - www.canadareizen.eu
Je reiswensen

Ivvavik National Park

Ivvavik Nationaal Park is een nationaal park gelegen in het uiterste noordwesten van Yukon, Canada, tegen de Alaskaanse grens en gelegen aan de noordelijke Beaufort Zee. De betekenis van de naam van het park is zoiets als ’geboorteplaats’. Ivvavik National Park is het eerste nationale park dat werd erkend als gevolg van een landvordering in overeenkomst met de oorspronkelijke bewoners.

Slechts een minimum aantal mensen heeft jaarlijks toegang tot het park, aangezien het dient als beschermd gebied voor de kalveren van de Porcupine Caribou kudde. Naast kariboes heeft een park een enorme beren- en wolvenpopulatie. Het Ivvavik National Park loopt net over de grens met Alaska door in het Arctic National Wildlife Refuge.

Er zijn 3 belangrijke soorten beren in Ivvavik Nationaal Park: langs de kust komen ijsberen voor, maar deze zijn zeldzaam tijdens de zomermaanden. Ze komen vaak later in het jaar als zich weer zee-ijs vormt. Binnen Ivvavik Nationaal Park, wonen 245 Barren Ground grizzlyberen. Daarnaast is er een kleine populatie van zwarte beren.

Arctische Oase

In Ivvavik National Park kunnen op een bepaalde plaats vissen bij -50 °C overleven. Hoe dit kan? In Joe Creek, een arctische oase in het park, blijft een kreek het hele jaar open, ook in de winter als de temperatuur daalt naar ijzige temperaturen van min 50.  Warm grondwater stroomt door Joe Creek waardoor het water niet bevriest.

Activiteiten in Ivvavik National Park

Ivvavik is een prachtig park om te raften door de smalle canyons en brede valleien op een expeditie die je van het centrale deel van het park helemaal tot de arctische kust leiden. Daarnaast leent Ivvavik National Park zich uitstekend voor vissen, wandelen en andere outdooractiviteiten.  Door de zeer noordelijke ligging is Ivvavik ook prachtig om de midzomerzon  mee te maken.

Raften over de Firth rivier naar de Noordelijke IJszee

Canada’s oudste stromende rivier, de Firth River, heeft een turquoise pad uitgesleten in het bergachtige terrein van Ivvavik Nationaal Park, helemaal tot aan de Beaufort Zee. Voor rafters is deze rivier een 130 kilometer lang avontuur met veel stroomversnellingen, ravijnen en wilde dieren.

Zowel de begeleide raft tours als privé tours beginnen meestal door te vliegen naar Margaret Lake in het hart van het park. Vanaf daar voert de brede vallei van de rivier, geflankeerd door glooiende toendra, naar geleidelijk smaller wordende kloven, die vervolgens weer overgaan in wijdere canyons, met daarin onder andere klasse 4 stroomversnellingen, zoals die bij Sheep Creek.

Ivvavik National Park is een werkelijk prachtige bestemming als je echt van de ongerepte natuur wilt genieten. De ongetemde uitgestrekte toendra, de wilde dieren, zoals grizzlies naar kariboes, en de heerlijke weidsheid hebben reeds menig reiziger doen terugverlangen naar deze noordelijke bestemming.

Deel deze pagina:


ALASKA REIZEN

ALASKA REIZEN

Onze Alaska reizen staan vanaf nu op de website van CREATING STORIES. Wil je een reis naar Canada combineren met reizen door Alaska, bijvoorbeeld door een bezoek aan de YUKON of wanneer je de INSIDE PASSAGE wilt doen, dan kan dat uiteraard nog steeds. Je vind deze combinatiereizen CANADA & ALASKA ook nog steeds op deze site. Ben je nieuwsgierig of heb je vragen, neem gerust even contact met ons op.

 

 

 

 

 

Lees verder »

HET NOORDERLICHT

HET NOORDERLICHT

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht in Alaska ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

HET WEER

HET WEER

Het actuele weer in Canada, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »