Dinosaur Provincial Park - www.canadareizen.eu
Je reiswensen

Dinosaur Provincial Park

Dinosaur Provincial Park is een UNESCO Werelderfgoedplaats en is gelegen op zo’n twee-en-een-half uur rijden ten zuidoosten van Calgary, Alberta.

Het park ligt in de vallei van de Red Deer River, die vooral bekend is vanwege het ruige, rotsachtige landschap met opvallende gesteentes. Dinosaur Provincial Park geniet bekendheid doordat het een van de rijkste dinosaurusfossiel plekken is in de wereld. Meer dan 40 verschillende soorten dinosaurussen zijn reeds ontdekt in het park en meer dan 500 exemplaren zijn verwijderd en daarna tentoongesteld in musea over de hele wereld. De gerenommeerde fossiele verzameling van bijna 500 soorten van het leven, variërend van microscopische varensporen tot enorme vleesetende dinosaurussen, werd in 1979 genoteerd aan de Werelderfgoedlijst.

Dinosaur Provincial Park Visitor Centre

Voor toeristen is het aan te raden voor een bezoek aan het park het Dinosaur Provincial Park Visitor Centre te bezoeken, zodat men zeker weet dat men alle highlights ziet. Het Visitor Centre stelt dinosaurussen en fossielen tentoon en beschikt over een educatief centrum over de geologie en natuurlijke geschiedenis van het park. Ook is er een bioscoop en een cadeauwinkeltje. Publieke programma’s worden alleen aangeboden in de zomerperiode.

Geschiedenis

Het park is opgericht in 1955 met als doel om de unieke fossielen die in deze regio zo veelvuldig voorkomen te beschermen. De eerste directeur was Roy Fowler (1902-1975), een landbouwer en amateur-fossielenjager.

In 1979 werd het park toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst, zowel voor de zogenoemde Badlands en de unieke habitats langs de rivieroevers in het park, als voor de fossielen die in het park zijn gevonden.

Natuur in Dinosaur Provincial Park

Het park beschikt over een zeer complex ecosysteem, dat is onder te verdelen in drie soorten: prairies en graslanden, badlands en de wouden van populieren langs de oevers van de Red Deer River.  Het gehuil van coyotes komt vaak voor bij de schemering, net zoals de geluiden van nighthawks.

In het park komen verder dieren voor als katoenstaartkonijnen, muilezelherten en gaffelbokken. Op de prairie komen ratelslangen voor, maar ook stierslangen en kousebandslangen. Onder de 165 vogelsoorten die voorkomen in het voorjaar en in de zomer, zijn wulpen en Canadese ganzen.

Ook groeien er enkele van de meest noordelijke soorten cactussen, waaronder Opuntia (stekelige peer) en Pediocactus (speldenkussen). Deze prachtige cactussen kunnen in volle bloei worden waargenomen in de tweede helft van juni.

Geologie

De voornaamste gesteenten in de Badlands van Dinosaur Provincial Park werden gedurende een periode van ongeveer 2,8 miljoen jaar afgezet tijdens het Late Krijt tijdperk. The Dinosaur Park Formation, die het grootste deel bevat van de gelede dinosaurusskeletten, werd afgezet tussen ongeveer 76,5 en 74.800.000 jaar geleden.

De dinosaurussen

Dinosaur Provincial Park herbergt een buitengewoon diverse groep van fossielen van zoetwater gewervelden: vissen zoals haaien, roggen, lepelsteuren, moddersnoeken etc. Ook amfibieën waaronder kikkers, salamanders en de uitgestorven albanerpetontides zijn veel in het park gevonden. Reptielen die in het park zijn geconserveerd zijn hagedissen, een aantal soorten schildpadden, krokodillen en de visetende champsosaurus. Fossielen en resten van zoogdieren zijn zeldzaam en bestaan ​​uit geïsoleerde tanden, gefragmenteerde kaken met tanden en tandfragmenten van kleinere zoogdieren.

Plantfossielen die zijn gevonden zijn vooral van varens, gebladerte en hout van coniferen en bladeren van Ginkgo, Cercidiphyllum, Platanus, een Pistia-achtige waterplanten.

Bezoek Dinosaur Provincial Park met de rondreis Prairies en Bergtoppen.

Deel deze pagina:


ALASKA REIZEN

ALASKA REIZEN

Onze Alaska reizen staan vanaf nu op de website van CREATING STORIES. Wil je een reis naar Canada combineren met reizen door Alaska, bijvoorbeeld door een bezoek aan de YUKON of wanneer je de INSIDE PASSAGE wilt doen, dan kan dat uiteraard nog steeds. Je vind deze combinatiereizen CANADA & ALASKA ook nog steeds op deze site. Ben je nieuwsgierig of heb je vragen, neem gerust even contact met ons op.

 

 

 

 

 

Lees verder »

HET NOORDERLICHT

HET NOORDERLICHT

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht in Alaska ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

HET WEER

HET WEER

Het actuele weer in Canada, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »