Brooks Peninsula Provincial Park - www.canadareizen.eu
Je reiswensen

Brooks Peninsula Provincial Park

Brooks Peninsula Provincial Park is een provinciaal park, gelegen aan de verlaten noordwestelijke kust van Vancouver Island in British Columbia.

Brooks Peninsula Provincial Park heeft een oppervlakte van 51.631 hectare en is opgericht in 1986. Het Brooks schiereiland ligt op ongeveer 20 kilometer ten zuidwesten van Port Alice, het dichtstbijzijnde dorpje in de regio. Het park is uitsluitend bereikbaar per boot of per watervliegtuig.

Het Brooks Peninsula is een landtong, zo’n 20 kilometer de Stille Oceaan in en wordt gekarakteriseerd door de ruige en gevarieerde kustlijn, met lange fjorden en zandstranden. Het binnenland is nauwelijks onderzocht. Het is een dicht beboste omgeving met voornamelijk oude bossen.

Het hoogste punt in Brooks Peninsula Provincial Park is de bergtop van Snowsaddle Mountain, met een hoogte van 1.143m. Andere bergen in het park worden gevormd door de Refugium Range, waaronder Mount Klaskish (963 meter), Mount Nunatak (930 meter) en Mount Doom (787 meter). De bergpieken in het gebied die hoger zijn dan 700 meter torenden boven de gletsjers uit in de laatste ijstijd, waardoor daar een unieke, geïsoleerde vegetatie is ontstaan van planten die elders zijn uitgestorven.

Unieke geologie van Brooks Peninsula Provincial Park

Onder invloed van de laatste ijstijd, heeft de Brooks Peninsula een unieke geologie. Hierdoor onderscheidt de geologie van het schiereiland zich drastisch van de geologie van de rest van Vancouver Island. Zeldzame plantengemeenschappen bieden ongekende mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek. Deze afgelegen wildernis heeft een indrukwekkende oceaankust, lange beschutte baaien, ruige bergen, ongerepte riviermondingen met grote watervogelpopulaties en een grote biodiversiteit door de aanwezigheid van de oude bossen. De Nasparti River, die door het park stroomt, mondt uit in de Johnson Lagoon. Het gehele stroomgebied van de Nasparti River is een unieke biotoop.

First Nations

In het zuidwestelijke deel van Brooks Peninsula Provincial Park zijn First Nations reservaten gelegen, waar recreatie niet is toegestaan. Wanneer men de reservaten wil bezoeken wordt men aangeraden contact op te nemen met het Kyuquot/Cheklesahht First Nation kantoor in Kyuquot, voordat men het Brooks Peninsula gaat verkennen.

Toerisme

Ofschoon Brooks Peninsula Provincial Park een adembenemende natuur heeft en geweldige mogelijkheden biedt om te kajakken en kanoën, wordt het park zelden door toeristen bezocht. Het is een volledig onontwikkeld gebied zonder gemarkeerde paden en faciliteiten, maar dat maakt een bezoek aan dit park wel een geweldige uitdaging.

Kamperen is overal in het park toegestaan, de First Nations reservaten uitgezonderd, maar het is omslachtig vanwege de logistieke en facilitaire beperkingen, maar de echte avonturiers laten zich hierdoor natuurlijk niet ontmoedigen.

Bezoeken aan Solander Island, een eiland dat anderhalve kilometer ten westen van Brooks Peninsula is gelegen, is verboden. Het is een Ecological Reserve dat uitsluitend is bestemd voor broedvogels.

Deel deze pagina:


ALASKA REIZEN

ALASKA REIZEN

Onze Alaska reizen staan vanaf nu op de website van CREATING STORIES. Wil je een reis naar Canada combineren met reizen door Alaska, bijvoorbeeld door een bezoek aan de YUKON of wanneer je de INSIDE PASSAGE wilt doen, dan kan dat uiteraard nog steeds. Je vind deze combinatiereizen CANADA & ALASKA ook nog steeds op deze site. Ben je nieuwsgierig of heb je vragen, neem gerust even contact met ons op.

 

 

 

 

 

Lees verder »

HET NOORDERLICHT

HET NOORDERLICHT

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht in Alaska ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

HET WEER

HET WEER

Het actuele weer in Canada, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »