Kejimkujik National Park, Nova Scotia - www.canadareizen.eu
Je reiswensen

Kejimkujik National Park, Nova Scotia

Kejimkujik National Park is een park in het zuidelijke deel van de provincie Nova Scotia. Met een labyrinth aan struiken en bebossing is het een vrij ondoordringbaar gebied.

In 1988 is Kejimkujik National Park Seaside aan het park toegevoegd. Naarmate je richting de kust gaat, opent zich een uitzicht op de Atlantische Oceaan en de talloze baaien, kapen en eilandjes. Zodra je aankomt op het observatiedek, zal het uitzicht je betoveren: een zuiver wit strand in de vorm van een halve maan, turqoiseblauw water. Het is Saint Catherines River Beach.

Aan de rand van de Atlantische Oceaan zonnebaden zeehonden op de kleine eilandjes, zijn de laatste ongerepte nesten van plevieren en dobberen eidereenden en andere vogels mee op de golven. De golven slaan uiteen op de granieten rotsen en het leven van de bewoonde wereld is zo opeens wel heel erg ver weg. Kortom, Kejimkujik National Park en directe omgeving zal je betoveren!

Flora en fauna in Kejimkujik National Park

In het park kijk je uit over de vlakte moerassen waarin eilandjes van bomen het landschap onderbreken. Dichter bij de rand van de oceaan, in het Seaside park groeien balsemsparren en witte sparren die ​zelfs in staat zijn de zoute druppels van de zee te weerstaante weerstaan. In deze regio groeien de wortels van de bomen door de turf van de moerassen. In de beschutting van baaien en kliffen groeien de bomen weer hoger dan wanneer zij in de oceaanwinden staan.

Vijvers in Kejimkujik National Park Seaside

Kejimkujik National Park Seaside is een flink aantal kleine vijvers rijk met zeer helder water. Door de fijne bodem wordt water uit de hoger gelegen gebieden in gefilterde toestand aangevoerd, terwijl bij vloedgetijden het zoute water vanuit de ondergrond omhoog komt. Hierdoor kan het zoutgehalte van het vijverwater nogal verschillen van vijver tot vijver en van seizoen tot seizoen.

Sommige vijvers drogen tijdens de zomermaanden zelfs op, waardoor een witte gloed in de vijverpannen achterblijft van het zeezout. In andere ondiepe vijvers is het water erg donker en bevat het grote hoeveelheden opgeloste organische verbindingen zoals looizuur. Hoewel er geen echte beken in of uit het park gaan, kun je soms zien dat het donker gekleurde water door het grind de oceaan insijpelt. Het water uit sommige vijvers heeft zelfs een zuurgraad die varieert tussen een Ph van 3,9-4,9. In deze vijvers is waterleven vrijwel onmogelijk.

Algen zoals Green maidenhair en Burweed groeien vooral op de bodems van veel brakke vijvers. In sommige vijvers zwemmen vissen zoals stekelbaarzen, die goed zijn aangepast aan het fluctuerende zoutgehalte. De modder rond de randen kan sporen van grote blauwe reigers die zijn afgekomen op de vissen. Ook zwarte eenden gebruiken deze vijvers om hun kleintjes te voeren. Meeuwen rusten in het park en zoeken naar voedsel of een veilige, beschutte plaats van de oceaanstormen.

Spectaculaire uitzichten in Kejimkujik National Park Seaside

Een van de meest spectaculaire uitzichten in Nova Scotia wacht de bezoeker op Kejimkujik’s Seaside. Vanaf het Harbour Rocks trail  is het witte zand verblindend op een zonnige dag. De zandkorrels van kwartszand korrels ‘spreken’ als je eroverheen loopt. Dit is één van de grootste beschermde stranden in Nova Scotia.

De stranden zijn ontstaan door de voortdurende aanwas van fijn zand dat door de getijdestromen wordt afgezet in de kleine, beschutte baaien. Het zand is afkomstig van de erosie van granieten rotsen, die grote hoeveelheden kwarts bevatten.

Het witte zand op de zeebodem is samen met het zonlicht verantwoordelijk voor de schitterend turquoiseblauwe kleur van het zeewater.

Als je op reis bent door Nova Scotia is dit park echt een aanrader! Het nabij gelegen Digby, Mahone Bay en Lunenburg zijn dan ook leuke plaatsen om te bezoeken.

Deel deze pagina:


ALASKA REIZEN

ALASKA REIZEN

Onze Alaska reizen staan vanaf nu op de website van CREATING STORIES. Wil je een reis naar Canada combineren met reizen door Alaska, bijvoorbeeld door een bezoek aan de YUKON of wanneer je de INSIDE PASSAGE wilt doen, dan kan dat uiteraard nog steeds. Je vind deze combinatiereizen CANADA & ALASKA ook nog steeds op deze site. Ben je nieuwsgierig of heb je vragen, neem gerust even contact met ons op.

 

 

 

 

 

Lees verder »

HET NOORDERLICHT

HET NOORDERLICHT

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht in Alaska ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

HET WEER

HET WEER

Het actuele weer in Canada, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »