Gros Morne National Park, Newfoundland - www.canadareizen.eu
Je reiswensen

Gros Morne National Park, Newfoundland

Gros Morne National Park is een park aan de westkust van de provincie Newfoundland dat genoteerd staat op de Werelderfgoedlijst. Het park heeft een oppervlakte van 1.805 vierkante kilometer en is na Torngat Mountains National Park het grootste nationale park van Atlantic Canada, dat maar liefst vijf keer zo groot is.

Het park dankt zijn naam aan de op een na hoogste bergtop van Newfoundland: Mount Gros Morne (806 meter) die gelegen is in het park. Mount Gros Morne maakt deel uit van de Long Range Mountains, een afgelegen gebied van de Appalachian Mountains, dat zich uitstrekt langs de westelijke strook van Newfoundland. Het zijn de geërodeerde resten van een bergketen die zich 1,2 miljard jaar geleden heeft gevormd.

Bijzondere geologie van Gros Morne National Park

De ontwikkeling van de bodem in het park is een bijzonder voorbeeld waarin de platentektoniek van de aardkorst wordt weergegeven. De diepe aardkorst van de oceaan en de mantel van de aarde liggen hier bloot.

De vele gesteentesoorten in Gros Morne National Park zijn de afgelopen decennia nauwkeurig in kaart gebracht. In het noordoostelijke deel van het park is een zeer stenige, zandige leemsoort dominant aanwezig. Deze is ontstaan onder invloed van graniet en leisteen dat door gletsjers is verplaatst tijdens de laatste ijstijd.

In het zuidoostelijke deel van Gros Morne National Park vormt dolomiet kalksteen de ondergrond, gecombineerd met leem. De rest van het park heeft ondergronden van leisteen, kalksteen en zandsteen.

De steenachtige onvruchtbare bodem van het park is de oorzaak van het onherbergzame uiterlijk van het park, waarvan Bonne Bay en de Table Lands de beste voorbeelden zijn. Begroeiing is er niet veel.

Western Brook Pond

Western Brook Pond is een zoetwaterfjord dat tijdens de laatste ijstijd door gletsjers in het landschap werd uitgesleten. Zodra de gletsjers waren gesmolten sneed de grond, die door de gletsjer was voortgeduwd, de fjord af van de zee. De 30-kilometer lange fjord werd gevuld met zoet smeltwater. Het water in dit meer is overigens zeer zuiver en het is een bijzondere ervaring om hier te zwemmen of duiken. Pissing Mare Falls is de hoogste waterval in het oostelijke deel van Noord-Amerika en stort zich vanaf een hoogte van 350 meter in de diepte.

De Tablelands

De Tablelands vormen een deel van het park en zijn gelegen tussen de stadjes Trout River en Woody Point in Gros Morne National Park. De regio heeft veel weg van een dorre woestijn en voldoet absoluut niet aan het beeld dat veel mensen hebben van het weelderige, groene Newfoundland.

Dit komt door de peridotiet, een gesteente waaruit de Tablelands zijn opgebouwd. Men neemt aan dat dit gesteente afkomstig is uit de aardmantel en een paar honderd miljoen jaar geleden uit de diepte naar het aardoppervlak is gekomen. Peridotiet beschikt niet over de voedingsstoffen waar planten op kunnen groeien en dat is dan ook de reden waardoor deze omgeving er als een woestijn uitziet. De rotsen bevatten zeer weinig calcium, maar zijn enorm rijk aan magnesium en ijzer, wat ze de typische roestkleur geeft. Ook bevatten de rotsen flinke hoeveelheden zware metalen.

Fauna in het park

Rond 1900 werd de eland in Newfoundland uitgezet en die populatie is flink uitgegroeid. Andere veel voorkomende wilde dieren in het park zijn onder andere kariboes, zwarte beren, vossen, poolvossen, hazen, eekhoorns, lynxen, rivierotters en bevers.

Bij St. Pauls Inlet kan men zeehonden en kleine walvissoorten zien, zoals pilotwhales en bultruggen. Het park is ook rijk aan vele vogelsoorten, die vooral te vinden zijn in en rond de moerassen en bossen.

World Heritage Site

In 1987 kreeg Gros Morne National Park een vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst, zowel voor de unieke geologische samenstelling als voor de uitzonderlijke landschappen. De geologie van het park illustreert op unieke wijze het concept van de platentektoniek en werpt een goede blik op de geologische evolutie van de aarde en de processen die hiermee gepaard gaan.

Recreatie in het park

Wandelen is veruit de meest populaire activiteit in Gros Morne National Park. Er zijn 20 gemarkeerde wandelpaden, waarbij men de kuststrook kan verkennen of de binnenlandse gebieden kan verkennen. Eén van de pittigere wandelroutes is een inspannende dagwandeling van 16 kilometer over de Gros Morne Mountain. De route heet ook wel de James Callaghan Trail en is vernoemd naar een politicus die zich heeft ingespannen voor conservatie van de regio.

Bekijk een videoimpressie van Gros Morne National Park.

Deel deze pagina:


ALASKA REIZEN

ALASKA REIZEN

Onze Alaska reizen staan vanaf nu op de website van CREATING STORIES. Wil je een reis naar Canada combineren met reizen door Alaska, bijvoorbeeld door een bezoek aan de YUKON of wanneer je de INSIDE PASSAGE wilt doen, dan kan dat uiteraard nog steeds. Je vind deze combinatiereizen CANADA & ALASKA ook nog steeds op deze site. Ben je nieuwsgierig of heb je vragen, neem gerust even contact met ons op.

 

 

 

 

 

Lees verder »

HET NOORDERLICHT

HET NOORDERLICHT

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht in Alaska ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

HET WEER

HET WEER

Het actuele weer in Canada, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »