Klondike Highway, de 'Goldrush Highway' - www.canadareizen.eu
Je reiswensen

Klondike Highway, de ‘Goldrush Highway’

De Klondike Highway is de snelweg die de Alaskaanse kustplaats Skagway verbindt met Dawson City, Yukon. De route loopt enigszins parallel aan de route die vroeger werd gebruikt door de goudzoekers in 1898 bij de Klondike Gold Rush.

In Yukon wordt de Klondike Highway gemarkeerd als Yukon Highway 2. In Alaska wordt de snelweg Alaska Route 98 genoemd, zoals in “route van 1898”. Tot 1978 had het ongeopende deel tussen de grens met British Columbia en Carcross geen officieel snelwegnummer.

Routebeschrijving Klondike Highway

De Klondike Highway kronkelt zich vanuit Skagway in Alaska 24 kilometer richting het noorden door de White Pass in de Coast Mountains, waar hij de Canadese grens met British Columbia oversteekt naar Yukon. Vanaf daar loopt de Klondike Highway helemaal door naar het noorden richting Whitehorse, waar de weg een stuk overgaat in de Alaska Highway. Net ten noorden van Whitehorse loopt de weg een paar honderd kilometer noordwaarts, waarna hij bij het plaatsje Steward Crossing afbuigt naar het noordwesten, richting Dawson City. De totale lengte van de Klondike Highway is 712 kilometer.

Geschiedenis

Het zuidelijke deel van de route, van Skagway, Alaska naar Carcross in Yukon, heette oorspronkelijk Carcross Road en werd in 1942 aangelegd. Deze weg was aanvankelijk bestemd om deel uit te gaan maken van de Alaska Highway. In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw heeft dit deel van de verbeteringen ondergaan om de verkeerstromen te kunnen handhaven. De Klondike Highway werd oorspronkelijk aangelegd voor toeristen, maar wordt tegenwoordig vooral gebruikt door transportverkeer.

Het noordelijke deel van de North Klondike Highway, van Whitehorse naar Dawson City, was voor 1950 zo slecht begaanbaar dat alleen de sterke, gemotoriseerde voertuigen deze konden bedwingen. Tot 1960 werd op plaatsen waar de weg rivieren kruiste nog gebruik gemaakt van veerboten. In 1960 werden deze vervangen door bruggen.

Tot 1979 was de hele route een gravel road, maar vanaf 1982 werd er werk van gemaakt om de weg te verharden. Al snel was de snelweg verhard tot aan Carmacks en tegenwoordig is de weg vrijwel overal verhard.


Dit bericht is woensdag 17 februari 2016 op 11:08 geplaatst en getagd met:, , , Bijzondere wegen.

Deel deze pagina:


Laatste nieuws

Alaska Reizen op Creating Stories

ALASKA REIZEN OP CREATING STORIES

Vanaf 1 december zullen onze reizen naar Alaska te vinden zijn op de site van CREATING STORIES. De combinatiereizen Canada/Alaska kun je nog gewoon op deze site

AANBIEDING CAMPERS IJSLAND

Veel campers zijn voor de maanden juni tot en met september volgeboekt in Canada. Heb je dit jaar achter het net gevist en wil je toch een mooie camperreis maken, dan maken

Reiservaring familie Moerman

Dank voor de schitterende reis die jullie voor ons in Canada geregeld hebben. Onze reiservaring in het kort: We hebben in 3 weken heel veel gezien en gedaan. De nachten
Tofino toerisme Sunset 2016 Travel Award

Tofino wint Award voor “Best Beach Town in het Westen”

Tofino op Vancouver Island is de eerste Canadese plaats die deze prestigieuze prijs in ontvangst mag nemen. Toerisme in Tofino Het toerisme in Tofino bloeit. Het zal nooit

Bekijk nieuwsoverzicht »


ALASKA REIZEN

ALASKA REIZEN

Onze Alaska reizen staan vanaf nu op de website van CREATING STORIES. Wil je een reis naar Canada combineren met reizen door Alaska, bijvoorbeeld door een bezoek aan de YUKON of wanneer je de INSIDE PASSAGE wilt doen, dan kan dat uiteraard nog steeds. Je vind deze combinatiereizen CANADA & ALASKA ook nog steeds op deze site. Ben je nieuwsgierig of heb je vragen, neem gerust even contact met ons op.

 

 

 

 

 

Lees verder »

HET NOORDERLICHT

HET NOORDERLICHT

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht in Alaska ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

HET WEER

HET WEER

Het actuele weer in Canada, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »