Inukshuk, symbool van Canada - Canada Reizen
Je reiswensen
  • Je bevindt je hier: 
  • Home » 
  • Algemeen, Blogs
  • » Inukshuk, een symbool van Canada

Inukshuk, een symbool van Canada

Een Inukshuk is een richtingaanwijzer of mijlpaal die van oorsprong door de Inuit uit het Canadese noordpoolgebied werd gebruikt. Een Inukshuk wordt gemaakt van een stapel stenen en speelt een belangrijke rol bij de navigatie over de toendra. Letterlijk betekent de naam ‘iemand was hier’. De juiste, oorspronkelijke spelling is Inuksuk, maar is in het Engels verbasterd tot Inukshuk, met een -h.

De Inuksuit (meervoud) variëren qua vorm en afmetingen en vervullen een veelvoud aan functies. Het zijn symbolen met diepe wortels in de Inuït cultuur.

De Inuït maken Inuksuit in verschillende vormen voor verschillende doeleinden: als navigatie of directionele hulpmiddelen, om een plaats van respect of gedenkteken te markeren voor een geliefd persoon, of trekroutes of plaatsen waar men vis kan vinden.

De Inukshuk staat symbool voor de menselijke geest. Het symbool laat zien dat ons vermogen afhankelijk is van de balans van andere zaken of personen die ons omgeven (een instabiele steen laat het symbool ineenstorten). Een Inukshuk herinnert ons aan de behoefte te behoren tot een groter geheel, zoals een stam of een samenleving en ons vermogen om ons te committeren aan gemeenschappelijke doelen.

Modern gebruik van Inukshuk

De Inukshuk is tegenwoordig een typisch Canadees symbool. Het symbool van de gestapelde stenen komt dat ook terug in de vlag van Nunavut en in Toronto staat een 9 meter hoge Inukshuk aan de rand van Lake Huron. Ook in 2010 vormde Inuksuk het symbool voor de Olympische Spelen.

Langs de Trans-Canada Highway, met inbegrip van het Noorden van Ontario, staan op talloze plaatsen Inuksuit. In 2010 heeft een journalist tussen de stad Sudbury en Parry Sound langs Highway 69 maar liefst 93 Inukshuk symbolen geteld.

Als je goed oplet zie je overal in Canada langs de weg Inukshuk symbolen, van Yukon tot Nunavut. Vaak zijn die door Canadezen gemaakt, maar door de groeiende bekendheid onder toeristen, dragen die ook bij aan de groei van deze kleine bermmonumentjes.


Dit bericht is vrijdag 2 oktober 2015 op 15:01 geplaatst en getagd met:, , , , Algemeen, Blogs.

Deel deze pagina:


Laatste nieuws

Alaska Reizen op Creating Stories

ALASKA REIZEN OP CREATING STORIES

Vanaf 1 december zullen onze reizen naar Alaska te vinden zijn op de site van CREATING STORIES. De combinatiereizen Canada/Alaska kun je nog gewoon op deze site

AANBIEDING CAMPERS IJSLAND

Veel campers zijn voor de maanden juni tot en met september volgeboekt in Canada. Heb je dit jaar achter het net gevist en wil je toch een mooie camperreis maken, dan maken

Reiservaring familie Moerman

Dank voor de schitterende reis die jullie voor ons in Canada geregeld hebben. Onze reiservaring in het kort: We hebben in 3 weken heel veel gezien en gedaan. De nachten
Tofino toerisme Sunset 2016 Travel Award

Tofino wint Award voor “Best Beach Town in het Westen”

Tofino op Vancouver Island is de eerste Canadese plaats die deze prestigieuze prijs in ontvangst mag nemen. Toerisme in Tofino Het toerisme in Tofino bloeit. Het zal nooit

Bekijk nieuwsoverzicht »


ALASKA REIZEN

ALASKA REIZEN

Onze Alaska reizen staan vanaf nu op de website van CREATING STORIES. Wil je een reis naar Canada combineren met reizen door Alaska, bijvoorbeeld door een bezoek aan de YUKON of wanneer je de INSIDE PASSAGE wilt doen, dan kan dat uiteraard nog steeds. Je vind deze combinatiereizen CANADA & ALASKA ook nog steeds op deze site. Ben je nieuwsgierig of heb je vragen, neem gerust even contact met ons op.

 

 

 

 

 

Lees verder »

HET NOORDERLICHT

HET NOORDERLICHT

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht in Alaska ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

HET WEER

HET WEER

Het actuele weer in Canada, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »