IJskoude feiten over de Columbia Icefield - www.canadareizen.eu
Je reiswensen

IJskoude feiten over de Columbia Icefield

De Icefields Parkway, de prachtige bergsnelweg die de verbinding vormt tussen Banff National Park en Jasper National Park, is vernoemd naar een populaire toeristische bestemming langs deze weg: de Columbia Icefield. Deze toeristische trekpleister trekt jaarlijks minstens een miljoen bezoekers van over de hele wereld. In dit blog de ijskoude feiten over dit enorme ijsveld.

Ligging van de Columbia Icefield

De Columbia Icefield in de Canadese Rocky Mountains, beslaat een gebied dat gelegen is aan weerszijden van de Continental Divide van Noord-Amerika. De Continental Divide is een waterscheiding die stroomgebieden onderscheid die óf uitmonden in de Pacifische Oceaan óf in de Atlantische Oceaan. De Continental Divide loopt van Alaska door Canada en de Verenigde Staten naar Mexico.

Het ijsveld ligt deels in het noordwestelijke deel van Banff National Park en deels in het zuidelijke deel van Jasper National Park. Het ijsgebied voedt maar liefst acht voorname gletsjers, waaronder:

 • Athabasca gletsjer
 • Castleguard gletsjer
 • Columbia gletsjer
 • Dome gletsjer
 • Stutfield gletsjer
 • Saskatchewan gletsjer

Geschiedenis van de Columbia Icefield

Het enorme ijsveld is gevormd in de Grote IJstijd (238.000-126.000 jaar v. Chr.) Gedurende de duizenden jaren sindsdien zijn er periodes geweest dat het ijsveld groeide en in omvang afnam. Sinds 1840 lijkt het ijsveld weer in omvang af te nemen. De afname zet tot vandaag de dag nog door.

Een deel van Columbia Icefield, specifiek de Athabasca Galcier, is zichtbaar vanaf de Icefields Parkway (Highway 93). Een steile weg leidt zomers zware bussen met toeristen naar boven om de gletsjer te bezoeken. Bovenop de gletsjer kan men met speciale sneeuwbussen over de gletsjer rijden.

De ijskoude feiten

 • De Columbia Icefield beslaat een totale oppervlakte van 325 vierkante kilometer, waarmee het de grootste ijsmassa is van de Rocky Mountains.
 • Het hoogste punt is Mt. Columbia met een hoogte van 3745 meter
 • De gemiddelde hoogte van het ijsveld is gelegen op 3000 meter hoogte
 • Het grootste geschatte dikte van het ijs is 365 meter
 • Jaarlijks valt er zo’n 7 meter sneeuw.
 • Het smeltwater van de Columbia Icefield komt zowel uit in de Pacifiche Oceaan, in de Arctische Oceaan als in de Atlantische Oceaan.

De Columbia Icefield zijn een van de grootste ijsmassa’s ten zuiden van de poolcirkel en het ijs is op sommige plaatsen wel 600 meter dik.


Dit bericht is woensdag 9 december 2015 op 08:22 geplaatst en getagd met:, Bijzondere plekken West-Canada, Blogs.

Deel deze pagina:


Laatste nieuws

Alaska Reizen op Creating Stories

ALASKA REIZEN OP CREATING STORIES

Vanaf 1 december zullen onze reizen naar Alaska te vinden zijn op de site van CREATING STORIES. De combinatiereizen Canada/Alaska kun je nog gewoon op deze site

AANBIEDING CAMPERS IJSLAND

Veel campers zijn voor de maanden juni tot en met september volgeboekt in Canada. Heb je dit jaar achter het net gevist en wil je toch een mooie camperreis maken, dan maken

Reiservaring familie Moerman

Dank voor de schitterende reis die jullie voor ons in Canada geregeld hebben. Onze reiservaring in het kort: We hebben in 3 weken heel veel gezien en gedaan. De nachten
Tofino toerisme Sunset 2016 Travel Award

Tofino wint Award voor “Best Beach Town in het Westen”

Tofino op Vancouver Island is de eerste Canadese plaats die deze prestigieuze prijs in ontvangst mag nemen. Toerisme in Tofino Het toerisme in Tofino bloeit. Het zal nooit

Bekijk nieuwsoverzicht »


ALASKA REIZEN

ALASKA REIZEN

Onze Alaska reizen staan vanaf nu op de website van CREATING STORIES. Wil je een reis naar Canada combineren met reizen door Alaska, bijvoorbeeld door een bezoek aan de YUKON of wanneer je de INSIDE PASSAGE wilt doen, dan kan dat uiteraard nog steeds. Je vind deze combinatiereizen CANADA & ALASKA ook nog steeds op deze site. Ben je nieuwsgierig of heb je vragen, neem gerust even contact met ons op.

 

 

 

 

 

Lees verder »

HET NOORDERLICHT

HET NOORDERLICHT

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht in Alaska ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

HET WEER

HET WEER

Het actuele weer in Canada, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »