De Icefields Parkway, de highlights om te bezoeken - www.canadareizen.eu
Je reiswensen

De Icefields Parkway, de highlights om te bezoeken

De Icefields Parkway, ook bekend als Highway 93 North, is een schilderachtige weg in de Rockies van Alberta, Canada. In feite begint de weg Highway 93 al in het zuiden van de VS, in Wickenburg, Arizona om precies te zijn. Vanaf de grens tussen de VS en Canada gaat de weg verder noordelijk als Highway 93 North. Het stuk van Highway 93 tussen Lake Louise en het bergstadje Jasper heet de Icefields Parkway.

De route van de Icefields Parkway

De route van de Icefields Parkway doorkruist het ruige landschap van de Canadese Rockies, wanneer je reist vanuit Banff National Park naar het stadje Jasper in het Jasper National Park.

Aan het zuidelijke einde van deze bergsnelweg, gaat de Icefields Parkway over in de Trans Canada Highway (Highway 1). Deze weg komt vanuit het westen via Yoho National Park in British Columbia en gaat via Banff en Canmore verder richting het oosten naar Calgary.

Er is ook nog een tweede route die het stadje Banff verbindt met Lake Louise: de Bow Valley Parkway, Highway 1A. Highway 1A, deze weg loopt parallel aan Highway 1 en passeert ongeveer halverwege de berg Castle Mountain, een imposante berg die getypeerd wordt door een bergkam die lijkt op de kantelen van een kasteel.

Vanaf Lake Louise gaat de weg verder als de Icefields Parkway en leidt 230 kilometer door een schilderachtig deel van de Rockies. De aanleg van de weg werd voltooid in 1940. De naam is ontleend aan de Columbia Icefield, die in het zuidelijk deel van Jasper National Park vanaf de Parkway te zien is.

Tips bij je bezoek aan de Icefields Parkway

De Crowfoot Glacier: de Crowfoot gletsjer ligt in het Banff National Park, zo’n 32 km ten noordwesten van Lake Louise en is goed zichtbaar vanaf de Icefields Parkway. De gletsjer ligt aan de noordoostelijke flank van Crowfoot Mountain. Het smeltwater van de gletsjer voedt de Bow River, de rivier die voor een groot deel door Banff National Park stroomt en via Canmore de Great Plains in stroomt.

De gletsjer heeft zich aanzienlijk teruggetrokken sinds het einde van de Kleine IJstijd en de gletsjer beslaat nu nog zo’n 1,5 km².

De Bow Summit: de Bow Summit is een 750 meter hoge bergtop bij Peyto Lake. Het is even een stukje lopen en klimmen (wel goed toegankelijk) vanaf de parkeerplaats, maar eenmaal op het uitkijkpunt aangekomen word je beloond met een uitzicht op Peyto Lake dat je niet snel meer zal vergeten.

Omdat dit een zeer toeristische attractie is en wij onze klanten graag de beste tips geven: bezoek de Bow Summit voor 10 uur ’s morgens of na 16 uur ’s middags om de grote drukte te ontlopen.

Mistaya Canyon: Mistaya  is een dal in het westelijk deel van de provincie Alberta. Het dal is gevormd door de rivier de Mistaya. De kenmerkende rotswanden maken de Mistaya Canyon een aantrekkelijke attractie en de canyon is bovendien eenvoudig bereikbaar vanaf de Parkway. Via een 500 meter lang pad aan de westzijde van de Icefields Parkway is de canyon te bereiken.

Parker Ridge Trail: De Parker Ridge Trail is een wandelpad waar je aan het einde, maar ook onderweg wordt beloond met geweldige uitzichten. De route is 2,7 kilometer lang en makkelijk af te leggen, dus ook voor mensen met kinderen geschikt.

Het hoogtepunt van de wandeling is waarschijnlijk de enorme Saskatchewan Glacier, de gletsjer die de Saskachewan River voedt. Daarnaast zijn er een aantal prachtige sneeuw- en ijspieken die het landschap sieren. Vooral indrukwekkend zijn de uitzichten op Mount Athabasca en Hilda Peak in het westen.

Columbia Icefield: De Columbia Icefield is het grootste ijsveld van de Rocky Mountains en is gelegen op de grens tussen Alberta en British Columbia. Het totale ijsveld beslaat zo’n 325 vierkante kilometer en is tussen de 100 en 365 meter dik.

Het ijsveld voedt in totaal 8 voorname gletsjers, waarvan een deel zichtbaar is vanaf de Icefields Parkway. In de zomer is er voor toeristen de mogelijkheid om het ijsveld te bezoeken met een van de zogenaamde ‘snowcoaches’, enorme bussen die gemaakt zijn om over de gletsjers te rijden.

Athabasca Falls: Athabasca Falls is een waterval in Jasper National Park in het hoger gelegen deel van de Athabasca River, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van het Jasper. De waterval ligt net ten westen van de Icefields Parkway. Athabasca Falls is niet zozeer bekend om de hoogte van de watervallen, slechts 23 meter, maar zoveel meer om het geweld waarmee het water naar beneden valt. Dit komt door de grote volumes water die door een relatief smalle doorgang hun weg vinden.

De rivier stroomt over een laag van hard kwartsiet en door het zachtere kalksteen daaronder heeft de waterval een diepe kloof gevormd. Athabasca falls kan vanuit een fiks aantal hoeken worden gefotografeerd en gefilmd, aangezien er goed begaanbare paden en platforms zijn aangelegd. De nabijgelegen parkeerplaats is toegankelijk vanaf de Icefields PArkway, maar ook vanaf Highway 93A.

Toerisme

Met name in de maanden juli en augustus is de Icefields Parkway vrij druk met maximaal 100.000 voertuigen per maand. De Parkway bestaat voor het grootste deel uit twee rijbanen, met hier en daar een extra baan om elkaar te passeren. Verspreid langs de weg zijn parkeerplaatsen en lookouts om te genieten van de omgeving en de uitzichten.

Wanneer je over de Icefields Parkway rijdt is het altijd belangrijk alert te blijven in verband met wildlife dat plotseling kan oversteken, maar ook voor zogenaamde ‘bear jams’, toeristen die langs de weg zijn gestopt om wildlife te fotograferen en te filmen. Sneeuw kan op elk moment van het jaar voorkomen en bereid je dus ook altijd voor op een eventuele snelle omslag van het weer als je op pad gaat.

Parkpas

Voor Canadese nationale parken is een vergunning nodig om te mogen rijden. Zo geldt dat ook voor de Icefields Parkway. Men dient hiervoor een parkpas te kopen. Deze is een jaar geldig en in alle Canadese nationale parken. In de buurt van Lake Louise en bij Jasper vindt er controle plaats.

Je vindt meer informatie over de parkpas op hier.


Dit bericht is woensdag 4 november 2015 op 07:56 geplaatst en getagd met:, , , , , Bijzondere wegen, Blogs.

Deel deze pagina:


Laatste nieuws

Alaska Reizen op Creating Stories

ALASKA REIZEN OP CREATING STORIES

Vanaf 1 december zullen onze reizen naar Alaska te vinden zijn op de site van CREATING STORIES. De combinatiereizen Canada/Alaska kun je nog gewoon op deze site

AANBIEDING CAMPERS IJSLAND

Veel campers zijn voor de maanden juni tot en met september volgeboekt in Canada. Heb je dit jaar achter het net gevist en wil je toch een mooie camperreis maken, dan maken

Reiservaring familie Moerman

Dank voor de schitterende reis die jullie voor ons in Canada geregeld hebben. Onze reiservaring in het kort: We hebben in 3 weken heel veel gezien en gedaan. De nachten
Tofino toerisme Sunset 2016 Travel Award

Tofino wint Award voor “Best Beach Town in het Westen”

Tofino op Vancouver Island is de eerste Canadese plaats die deze prestigieuze prijs in ontvangst mag nemen. Toerisme in Tofino Het toerisme in Tofino bloeit. Het zal nooit

Bekijk nieuwsoverzicht »


ALASKA REIZEN

ALASKA REIZEN

Onze Alaska reizen staan vanaf nu op de website van CREATING STORIES. Wil je een reis naar Canada combineren met reizen door Alaska, bijvoorbeeld door een bezoek aan de YUKON of wanneer je de INSIDE PASSAGE wilt doen, dan kan dat uiteraard nog steeds. Je vind deze combinatiereizen CANADA & ALASKA ook nog steeds op deze site. Ben je nieuwsgierig of heb je vragen, neem gerust even contact met ons op.

 

 

 

 

 

Lees verder »

HET NOORDERLICHT

HET NOORDERLICHT

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht in Alaska ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

HET WEER

HET WEER

Het actuele weer in Canada, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »