De Petitcodiac River/Chocolate River, New Brunswick - www.canadareizen.eu
Je reiswensen

De Petitcodiac River/Chocolate River, New Brunswick

De Petitcodiac River, informeel ook wel bekend als de Chocolate River, is een Canadese rivier in het zuidoosten van de provincie New Brunswick. De rivier stroomt over een lengte van 79 kilometer door het landschap tot hij bij de Hopewell Rocks in de Shepody Bay uitkomt, die deel uitmaakt van de Bay of Fundy.

De Petitcodiac River geniet bekendheid vanwege de enorme getijdenstromen die bij eb een groot deel van de rivierbedding blootleggen. Deze rivierbedding is bruin van kleur, vandaar de bijnaam Chocolate River.

Geschiedenis en gebruik van de Petitcodiac River

De Mi’kmaq First Nations waren de eersten die zich vestigden in de buurt van de Petitcodiac River en gebruikten de rivier vooral als transportroute naar het binnenland. In 1698 koloniseerden de Acadians (de afstammelingen van Franse kolonisten) de regio, maar zij werden in 1755 verdreven door de Engelsen tijdens de Zevenjarige Oorlog.

De regio van Moncton en de Petitcodiac River tot het jaar 1760 altijd een toneel geweest van strijd tussen de Acadiens en de Engelse kolonisten.

Rond 1840 groeide het stadje Moncton, gelegen aan de rivier, uit door scheepsbouwindustrie, maar met de komst van de stoomtrein nam het gebruik van de rivier weer af.

In 1968 werd een omstreden dam gebouwd tussen Moncton en Riverview die de landbouw moest beschermen tegen overstromingen. De waterkwaliteit daalde en de zalmvangsten namen af met meer dan 80%. Er werden poorten in de dijk gemaakt om de natuur in en om de Petitcodiac River te beschermen.

Geologie

Het grootste deel van het omliggende stroomgebied bestaat uit zand, klei en slib, waardoor de rivier erg rijk is aan mineralen en dus zeer vruchtbare slib voortbrengt. De regionale landbouw maakt op haar beurt weer dankbaar gebruik van deze slib, die bovendien is verrijkt met getijdensediment.

De Chocolate River bij eb is een leuke attractie om te bekijken als je in de buurt van Moncton bent.


Dit bericht is woensdag 17 februari 2016 op 09:17 geplaatst en getagd met:, , , Bijzondere plekken Oost-Canada.

Deel deze pagina:


Laatste nieuws

Alaska Reizen op Creating Stories

ALASKA REIZEN OP CREATING STORIES

Vanaf 1 december zullen onze reizen naar Alaska te vinden zijn op de site van CREATING STORIES. De combinatiereizen Canada/Alaska kun je nog gewoon op deze site

AANBIEDING CAMPERS IJSLAND

Veel campers zijn voor de maanden juni tot en met september volgeboekt in Canada. Heb je dit jaar achter het net gevist en wil je toch een mooie camperreis maken, dan maken

Reiservaring familie Moerman

Dank voor de schitterende reis die jullie voor ons in Canada geregeld hebben. Onze reiservaring in het kort: We hebben in 3 weken heel veel gezien en gedaan. De nachten
Tofino toerisme Sunset 2016 Travel Award

Tofino wint Award voor “Best Beach Town in het Westen”

Tofino op Vancouver Island is de eerste Canadese plaats die deze prestigieuze prijs in ontvangst mag nemen. Toerisme in Tofino Het toerisme in Tofino bloeit. Het zal nooit

Bekijk nieuwsoverzicht »


ALASKA REIZEN

ALASKA REIZEN

Onze Alaska reizen staan vanaf nu op de website van CREATING STORIES. Wil je een reis naar Canada combineren met reizen door Alaska, bijvoorbeeld door een bezoek aan de YUKON of wanneer je de INSIDE PASSAGE wilt doen, dan kan dat uiteraard nog steeds. Je vind deze combinatiereizen CANADA & ALASKA ook nog steeds op deze site. Ben je nieuwsgierig of heb je vragen, neem gerust even contact met ons op.

 

 

 

 

 

Lees verder »

HET NOORDERLICHT

HET NOORDERLICHT

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht in Alaska ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

HET WEER

HET WEER

Het actuele weer in Canada, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »