Dawson City en Klondike, Yukon Territory - www.canadareizen.eu
Je reiswensen

Dawson City en Klondike, Yukon Territory

Dawson City en Klondike zijn twee kleine stadjes in Yukon, Canada. Bij de volkstelling in 2011 telde het een bevolking van 1.319 inwoners. Dit is wel eens anders geweest. Ooit was Dawson City, nu eigenlijk niet meer dan een dorp, een bruisende stad met meer dan 30.000 inwoners.

Dat was in 1898, toen Dawson City in de hoogtijdagen van de goudkoorts duizenden Amerikanen en Canadezen naar het gebied trok, allen op zoek naar een beter bestaan.

Dawson City is in 1897 opgericht door Joseph Ladue en werd vernoemd naar de Canadese geoloog George M. Dawson, die het gebied in 1887 had verkend en in kaart heeft gebracht. De stad diende als hoofdstad van Yukon vanaf de oprichting van het grondgebied in 1898 tot 1953, toen de provinciezetel werd verplaatst naar de stad Whitehorse.

Geschiendenis van Dawson City en Klondike

Voordat Dawson City de sterke groei doormaakte eind negentiende eeuw, is de regio honderden jaren een belangrijke oogstregio geweest voor de Tr’ondëk Hwëch’in indianen en hun voorouders. Het hart van hun thuisland was Tr’ochëk, een vissersdorp bij de plaats waar de Klondike River uitmondt in de Yukon River, nu een National Historic Site van Canada.

Dawson City was eind negentiende eeuw het roerige centrum van de Klondike Gold Rush. Het begon in 1896 toen een gemoedelijk tentenkamp van de First Nations binnen twee jaar veranderde in een bloeiende stad van 40.000 inwoners van 1898. In 1899, toen de goudkoorts weer was afgelopen, daalde het aantal inwoners naar slechts 8.000. In 1902 woonden er nog slechts 5.000 mensen in Dawson City.

De meeste gebouwen in Dawson City hebben de typische bouwstijl van de negentiende eeuw. Alle nieuwbouw moet in enige mate voldoen aan deze bouwstijl.

Door de aanleg van de Alaska Highway, 300 kilometer zuidelijker, daalde het aantal inwoners nog drastischer. Doordat de Klondike Highway voorheen de te rijden route was naar Alaska, werd deze voor een groot deel overbodig en minder bereist, waardoor de economie verder instortte. Dit was mede de aanleiding om Whitehorse boven Dawson City te verkiezen als territoriale hoofdstad. Dit gebeurde in 1953.

Nadat de regio in de late negentiende eeuw een trekpleister was voor de bodemschatten (goud), werd het dat ook weer in 1978, toen er bij bouwwerkzaamheden per ongeluk in de bodem een vergeten collectie werd ontdekt van meer dan 500 weggegooide films van fragiele cellulosenitraat uit de vroege 20e  eeuw, goed geconserveerd in de permafrost. Deze historische vondst werd snel zuidelijk verplaatst naar de Library and Archives Canada en de Amerikaanse Library of Congress om plaats te nemen in de nationale archieven.

Landschap regio Dawson City en Klondike

Dawson City en Klondike liggen op de Tintina Fault, een breuklijn die een paar honderd kilometer naar het oosten loopt. Erosie-overblijfselen van lavastromen vormen de ontsluitingen direct ten noorden en ten westen van Dawson City en Klondike.

Klimaat

Net als het grootste deel van de Yukon, hebben Dawson City en Klondike een subarctisch klimaat. In de zomer kan de gemiddelde temperatuur oplopen tot 15,7 °C en in januari tot -26,0 °C. De hoogste temperatuur die er ooit is gemeten is 34,7 °C op 31 mei 1983, de laagste temperatuur ooit gemeten is -55,8 °C op 11 februari 1979.

Gemiddeld hebben telt de regio jaarlijks zo’n 70 vorstvrije dagen. Omdat de stad is gebouwd op de permafrost (permanent bevroren aarde) zullen zich in de toekomst problemen aandienen als de permafrost smelt.


Dit bericht is zondag 15 november 2015 op 07:24 geplaatst en getagd met:, , , Bijzondere plekken West-Canada, Blogs.

Deel deze pagina:


Laatste nieuws

Alaska Reizen op Creating Stories

ALASKA REIZEN OP CREATING STORIES

Vanaf 1 december zullen onze reizen naar Alaska te vinden zijn op de site van CREATING STORIES. De combinatiereizen Canada/Alaska kun je nog gewoon op deze site

AANBIEDING CAMPERS IJSLAND

Veel campers zijn voor de maanden juni tot en met september volgeboekt in Canada. Heb je dit jaar achter het net gevist en wil je toch een mooie camperreis maken, dan maken

Reiservaring familie Moerman

Dank voor de schitterende reis die jullie voor ons in Canada geregeld hebben. Onze reiservaring in het kort: We hebben in 3 weken heel veel gezien en gedaan. De nachten
Tofino toerisme Sunset 2016 Travel Award

Tofino wint Award voor “Best Beach Town in het Westen”

Tofino op Vancouver Island is de eerste Canadese plaats die deze prestigieuze prijs in ontvangst mag nemen. Toerisme in Tofino Het toerisme in Tofino bloeit. Het zal nooit

Bekijk nieuwsoverzicht »


ALASKA REIZEN

ALASKA REIZEN

Onze Alaska reizen staan vanaf nu op de website van CREATING STORIES. Wil je een reis naar Canada combineren met reizen door Alaska, bijvoorbeeld door een bezoek aan de YUKON of wanneer je de INSIDE PASSAGE wilt doen, dan kan dat uiteraard nog steeds. Je vind deze combinatiereizen CANADA & ALASKA ook nog steeds op deze site. Ben je nieuwsgierig of heb je vragen, neem gerust even contact met ons op.

 

 

 

 

 

Lees verder »

HET NOORDERLICHT

HET NOORDERLICHT

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht in Alaska ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

HET WEER

HET WEER

Het actuele weer in Canada, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »