Churchill, Manitoba, ijsberen hoofdstad van de wereld - www.canadareizen.eu
Je reiswensen

Churchill, Manitoba, ijsberen hoofdstad van de wereld

Churchill, Manitoba wordt ook wel de ijsberenhoofdstad van de wereld genoemd. Daarnaast is het stadje met slechts 963 inwoners (2001) ook wel bekend als:

  • een geweldige uitvalsbasis om Beloega walvissen te gaan spotten
  • een paradijs voor vogelaars
  • een van de beste plaatsen wereldwijd om het noorderlicht te ervaren

Aangezien dit kleine poolstadje van oudsher een centrum is geweest van uitgebreide bonthandel, heeft het een rijke geschiedenis. Churchill staat bekend om een geweldige omgeving waar men uitstekend kan wandelen. Ook voor een geweldige keuken kan men hier terecht: Arctic Char (trekzalm) is een absolute must als je een culinair genieter bent!

Churchill, op de rand van de poolcirkel

Gelegen aan de rand van het Noordpoolgebied, is het stadje van slechts een handelspost in de loop der jaren uitgegroeid tot een bruisend centrum. De ijsbeer staat symbool voor de stad en dat zie je overal. Op de achterkant van SUV’s staan stickers met ijsberen, de souvenirs zijn kleine ijsberen, op muurschilderingen staan ijsberen, waar je ook maar kijkt zijn ijsberen.

Met de aanleg van de Hudson Bay Railroad werd het stadje in de jaren 20 van de vorige eeuw met de buitenwereld verbonden. In de jaren 50 en 60, was Churchill een bloeiende militaire gemeenschap. Tegenwoordig zijn de voornaamste inkomsten de visserij en toerisme.

Wildernis

Midden in de ruige wildernis leven tegenwoordig zo’n 1.000 inwoners. Hoewel de inwoners zelf graag vasthouden aan hun oude tradities, is confrontatie met moderne technologieën onvermijdelijk. In de gemeenschap gaan traditie en moderniteit inmiddels hand in hand. De stad beschikt over internetverbindingen en een mobiel netwerk dekt de stad.

De leefgemeenschap van Churchill wordt omgeven door wildernis. Het stadje is gelegen aan de monding van de rivier de Churchill die daar uitkomt in de Hudson Bay. Omgeven door drie ecoregio’s is Churchill een goede uitvalsbasis om de omliggende omgeving te verkennen.

Ten zuiden van Churchill liggen enorme beboste vlaktes met lage begroeiing, zoals sparrenbossen. In het noorden ligt de arctische toendra en in het noordwesten de Hudson Bay.  Ten zuidwesten van Churchill ligt het grote Wapusk National Park, met zijn oevers aan de Hudson Bay.

Het landschap rond Churchill wordt gekenmerkt door ondiepe bodem, doordat de onderliggende permafrost niet meer begroeiing toelaat. Ook de rotsformaties van het Canadian Shield zorgen dat er niet veel begroeiing mogelijk is. Zwarte sparren domineren de aanblik.

Toerisme

Het gebied rond de stad biedt veel mogelijkheden om te sportvissen. Met ATV’s, buggy’s, sneeuwscooters, maar ook met een kajak, kano of boot, kan men de omgeving ontdekken, al dan niet met een gids. Ook kan men flightseeing tours doen, waarbij je met een bush plane de omgeving verkent. De meeste bezoekers die naar Churchill komen, doen dat om wilde ijsberen, beloegawalvissen of het noorderlicht te zien. Om de ijsberen te zien is de herfst (oktober-november) het aangewezen seizoen. De beloegawalvissen doen de regio jaarlijks aan tussen midden-juni en midden-augustus.

Het meest levendige noorderlicht in Churchill zie je van januari tot maart. Om het noorderlicht in Canada te zien, kan je ook kiezen voor onze Noorderlichtreis naar Yukon.

 

 


Dit bericht is donderdag 21 januari 2016 op 11:12 geplaatst en getagd met:, , , Bijzondere plekken Oost-Canada, Blogs.

Deel deze pagina:


Laatste nieuws

Alaska Reizen op Creating Stories

ALASKA REIZEN OP CREATING STORIES

Vanaf 1 december zullen onze reizen naar Alaska te vinden zijn op de site van CREATING STORIES. De combinatiereizen Canada/Alaska kun je nog gewoon op deze site

AANBIEDING CAMPERS IJSLAND

Veel campers zijn voor de maanden juni tot en met september volgeboekt in Canada. Heb je dit jaar achter het net gevist en wil je toch een mooie camperreis maken, dan maken

Reiservaring familie Moerman

Dank voor de schitterende reis die jullie voor ons in Canada geregeld hebben. Onze reiservaring in het kort: We hebben in 3 weken heel veel gezien en gedaan. De nachten
Tofino toerisme Sunset 2016 Travel Award

Tofino wint Award voor “Best Beach Town in het Westen”

Tofino op Vancouver Island is de eerste Canadese plaats die deze prestigieuze prijs in ontvangst mag nemen. Toerisme in Tofino Het toerisme in Tofino bloeit. Het zal nooit

Bekijk nieuwsoverzicht »


ALASKA REIZEN

ALASKA REIZEN

Onze Alaska reizen staan vanaf nu op de website van CREATING STORIES. Wil je een reis naar Canada combineren met reizen door Alaska, bijvoorbeeld door een bezoek aan de YUKON of wanneer je de INSIDE PASSAGE wilt doen, dan kan dat uiteraard nog steeds. Je vind deze combinatiereizen CANADA & ALASKA ook nog steeds op deze site. Ben je nieuwsgierig of heb je vragen, neem gerust even contact met ons op.

 

 

 

 

 

Lees verder »

HET NOORDERLICHT

HET NOORDERLICHT

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht in Alaska ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

HET WEER

HET WEER

Het actuele weer in Canada, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »