Je reiswensen
 • Je bevindt je hier: 
 • Home » 
 • Algemeen
 •  » Canada, beren in het wild gevaarlijk?

Canada, beren in het wild gevaarlijk?

In Noord-Amerika komen 3 verschillende soorten beren voor. Hiervan is de meest voorkomende beer de Amerikaanse zwarte beer. Ondanks dat deze soort de zwarte beer wordt genoemd komt hij toch in verschillende tinten voor, zoals zwart, donkerbruin, kaneelkleurig en zelfs wit. De enige plek in Canada waar deze berensoort niet voorkomt is Prince Edward Island (Oost-Canada).

De bruine beer, waarvan bijvoorbeeld de kodiakbeer en de grizzlybeer een ondersoort is, is te vinden in de volgende provincies in Canada; British Columbia, Alberta, Yukon en Northwest Territories, en in Amerika; Wyoming, Montana, Idaho en Washington.
De ijsbeer komt voor in de meer afgelegen Arctische gebieden van Canada, Alaska, Rusland, Noorwegen en Groenland.

Beren leven in bossen van de provinciale en de nationale parken van Canada. Beren hebben een hoog aaibaarheidsgehalte, zeker jonge beren die in het voorjaar met hun moeder voor het eerst mee naar buiten gaan de wijde wereld in. Vergeet niet dat beren wilde dieren zijn en dat je afstand moet houden. Kom je beren in het wild tegen tijdens een wandeling is het verstandig minimaal 100 meter afstand te houden. Voer beren niet. Volg altijd de adviezen van de lokale overheden op en let goed op de aankondigingen bij je campgrounds, hotels, benzine stations en/of winkels.
Note: Je bent te gast in het territorium van de beer, zorg voor je eigen veiligheid en die van de beren.

Hieronder een aantal richtlijnen en wetenswaardigheden mbt de beren in Canada.

Verschillen tussen de zwarte beer en de bruine-, grizzlybeer:grizzly-versus-zwarte-beer
Hoe vermijd ik een conflict met een beer:

 • Zet je tent niet bij verse beer markeringen
 • Laat geen eten en/of etensresten liggen, tijdens en na afloop, bij je kampeerplek en/of picknick plek
 • bewaar eten en etensresten of andere stoffen die beren aantrekken in ‘beer proof’ bakken buiten de tent of auto
 • Bewaar eten in de camper in de koelkast
 • Ben je in de natuur (wandelen, kamperen, zitten en genieten) zorg dat je aanwezigheid, op een natuurlijke manier, in het gebied gehoord wordt. Dit voorkomt onverwachtse confrontaties door stil te zijn.
 • Heb je gekookt of ge-BBQ’d op je kampeerplek of in het wild zorg dat je materialen waarmee je hebt gekookt en waarin je hebt gekookt, zorgvuldig worden schoon gemaakt
 • Meld dode dieren die in de buurt van een spoor, een camping of de weg liggen, of andersoortige problemen met ‘wildlife’ op je reis door Canada door te bellen met Bear Aware 1.877.952.7277 (24 uur per dag)

Wat doe ik als ik onverwachts en te dicht bij een beer ben in het wild:

 • Blijf kalm. Ren niet weg (beren kunnen sneller rennen dan mensen). Loop, al pratend, rustig weg met zicht op de beer (zonder oogcontact te maken)
 • Geef de beer ruimte zodat hij een vluchtweg heeft
 • Til kinderen op en blijf in een groep

Hoe herken ik een agressieve beer:

 • Zwaait met het hoofd van links naar rechts
 • Grommende, kreunende, hijgende geluiden maakt
 • Oren plat liggen op de kop
 • Stampvoeten met voorpoten op de grond

Note: Een beer die agressief gedrag vertoont waarschuwt je en vraagt om ruimte te maken. Het zal zelden of nooit tot een aanval komen als je de richtlijnen volgt bij ‘Wat doe ik als ik onverwachts en te dicht bij een beer ben in het wild’. Komt het toch tot een aanval blijf dan voor dood op de grond liggen.
Een beer die steigert op z’n achterpoten is nieuwsgierig en wil meer informatie krijgen van je, via zicht, geur en/of geluid maar is dus niet perse agressief!


Dit bericht is donderdag 27 augustus 2015 op 12:33 geplaatst en getagd met:, Algemeen.

Deel deze pagina:


Laatste nieuws

reiservaring vakantie Canada 22

Reiservaring familie Moerman

Dank voor de schitterende reis die jullie voor ons in Canada geregeld hebben. Onze reiservaring in het kort: We hebben in 3 weken heel veel gezien en gedaan. De nachten
Canada Reizen Reisbeurzen

Deze reisbeurzen staan op onze agenda

De grote drukte van het hoogseizoen is voorbij en mensen gaan zich weer oriënteren op de reisbeurzen voor hun vakanties van volgend jaar. Het beursseizoen is dus weer
Tofino toerisme Sunset 2016 Travel Award

Tofino wint Award voor “Best Beach Town in het Westen”

Tofino op Vancouver Island is de eerste Canadese plaats die deze prestigieuze prijs in ontvangst mag nemen. Toerisme in Tofino Het toerisme in Tofino bloeit. Het zal nooit
Port Renfrew Avatar Grove

Port Renfrew, Vancouver Island: toeristische hotspot

Port Renfrew op Vancouver Island is van oudsher een gemeenschap die is gebouwd op de houtindustrie. Maar in de laatste jaren heeft dit kleine dorpje een flinke transformatie
Victoria Vancouver Island

Amazon.ca: Victoria meest romantische stad van Canada

Love is in the air in Victoria op Vancouver Island! Twee steden op het eiland zijn geëindigd in de top 20 van meest romantische steden van Canada, heeft Amazon.ca

Bekijk nieuwsoverzicht »


Canada en Alaska

Canada en Alaska

In onze brochure en op deze website vind je al onze reizen naar Canada en Alaska. Daarnaast verzorgen wij ook reizen naar Groenland, Faeröer en IJsland.

Ben je nieuwsgierig of heb je vragen, neem gerust even contact met ons op.

Lees verder »

Het noorderlicht

Het noorderlicht

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht in Alaska ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

Het weer in Canada

Het weer in Canada

Het actuele weer in Canada, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »