Bay of Fundy, de grootste getijdenverschillen ter wereld - www.canadareizen.eu
Je reiswensen

Bay of Fundy, de grootste getijdenverschillen ter wereld

De Bay of Fundy is een baai aan de Atlantische kust, gelegen tussen de Canadese provincies New Brunswick en Nova Scotia. Een heel klein deel van de baai tipt de Amerikaanse staat Maine aan.

In het verleden werd de baai ook wel French Bay/Baie francaise genoemd door de ontdekkingsreiziger en cartograaf Samuel de Champlain.

Bay of Fundy en de getijdeverschillen

De Bay of Fundy staat wereldwijd bekend om een van de hoogste getijverschillen ter wereld, samen met Nimas Basin en Burntcoat Head, beide gelegen in Nova Scotia. In het voorjaar worden daar verschillen gemeten van maar liefst 14,5 meter tussen eb en vloed, met incidentele uitschieters naar wel 16,3 meter.

De voortdurende strijd tussen de locaties in het gebied werd door de Canadese Hydrografische Dienst beoordeeld op een statistisch gelijkspel, met gemiddelde metingen van een 16,8 meter getijverschil.

Het grootste verschil dat ooit is gemeten was in de nacht van 4 op 5 oktober 1869 tijdens een tropische storm, waarbij een getijdeverschil in de Bay of Fundy werd gemeten van 21,6 meter, mede ten gevolge van een extreem lage luchtdruk en springtij.

Tijdens de 12,4 uur durende getijdeswitch stroomt er zo’n 115 miljard ton water in en uit de baai.

Cape Chignecto is gelegen in het uiterste westen van het Nimas Basin (deel van de Bay of Funda), waar het getijdewater via het smallere Minas Channel, het Minas Basin in- en uitstroomt. Dit kanaal is 5,6 kilometer breed en ongeveer 106,7 meter diep. Door deze zee-engte zijn de getijdestromen hier zeer krachtig. De kracht die hiermee gepaard gaat is te vergelijken met 8.000 treinmotoren of 25 miljoen paarden.

Hopewell Rocks

De Hopewell Rocks zijn verreweg de meest iconische rotsen van de regio en zijn gelegen in Hopewell Rock Park, een half uurtje rijden ten zuiden van de stad Moncton, New Brunswick.

The Hopewell Rocks, ook wel de Flowerpot Rocks genoemd, zijn bijzonder gevormde rotsformaties, veroorzaakt door de erosie van de getijden. De rotsen variëren in hoogte van 13 tot 23 meter. Ze zijn gelegen aan de oevers van Cape Hopewell. Vanwege de extreme getijverschillen zijn deze rotsen een aantrekkelijke toeristische locatie, aangezien de rotsen bij eb kunnen worden bewonderd vanaf het strand dat de  rotsen omgeeft. Hieraan is enig risico verbonden, aangezien men bijtijds het strand weer moet hebben verlaten bij het opkomen van het tij.

De Hopewell Rocks zijn zandstenen rotsen. Door de grote hoeveelheden getijdewater zijn de rotsen aan de basis verder uitgehold dan de toppen, wat resulteert in de ongewone vormen.


Dit bericht is vrijdag 12 februari 2016 op 06:15 geplaatst en getagd met:, , , Bijzondere plekken Oost-Canada, Blogs.

Deel deze pagina:


Laatste nieuws

Alaska Reizen op Creating Stories

ALASKA REIZEN OP CREATING STORIES

Vanaf 1 december zullen onze reizen naar Alaska te vinden zijn op de site van CREATING STORIES. De combinatiereizen Canada/Alaska kun je nog gewoon op deze site

AANBIEDING CAMPERS IJSLAND

Veel campers zijn voor de maanden juni tot en met september volgeboekt in Canada. Heb je dit jaar achter het net gevist en wil je toch een mooie camperreis maken, dan maken

Reiservaring familie Moerman

Dank voor de schitterende reis die jullie voor ons in Canada geregeld hebben. Onze reiservaring in het kort: We hebben in 3 weken heel veel gezien en gedaan. De nachten
Tofino toerisme Sunset 2016 Travel Award

Tofino wint Award voor “Best Beach Town in het Westen”

Tofino op Vancouver Island is de eerste Canadese plaats die deze prestigieuze prijs in ontvangst mag nemen. Toerisme in Tofino Het toerisme in Tofino bloeit. Het zal nooit

Bekijk nieuwsoverzicht »


ALASKA REIZEN

ALASKA REIZEN

Onze Alaska reizen staan vanaf nu op de website van CREATING STORIES. Wil je een reis naar Canada combineren met reizen door Alaska, bijvoorbeeld door een bezoek aan de YUKON of wanneer je de INSIDE PASSAGE wilt doen, dan kan dat uiteraard nog steeds. Je vind deze combinatiereizen CANADA & ALASKA ook nog steeds op deze site. Ben je nieuwsgierig of heb je vragen, neem gerust even contact met ons op.

 

 

 

 

 

Lees verder »

HET NOORDERLICHT

HET NOORDERLICHT

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht in Alaska ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

HET WEER

HET WEER

Het actuele weer in Canada, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »