Alaska Highway - www.canadareizen.eu
Je reiswensen

Alaska Highway

De Alaska Highway werd aangelegd tijdens de Tweede Wereldoorlog met het doel om de staat Alaska te verbinden met de rest van de Verenigde Staten. De overweging was vanuit strategisch oogpunt, in verband met de oorlog met Japan. De Alaska Highway begint bij de kruising met diverse Canadese snelwegen in Dawson Creek, British Columbia, leidt via Whitehorse, Yukon naar het stadje Delta Junction in Alaska, het eindpunt van de snelweg.

In 1942 werd de snelweg van bijna 2.700 kilometer voltooid. Sinds 2012 heeft de weg echter nog maar een lengte van 2.232 kilometer. Dit is het gevolg van voortdurende aanpassingen aan de route, waarbij bijvoorbeeld omwegen zijn vervangen door rechtstreekse wegen. De Alaska Highway is al vele decennia een legendarische route, vergelijkbaar met Route 66 in de VS, vanwege de ruwe omgeving, de prachtige vergezichten en het eindeloos lijkende asfalt.

De Alaska Highway is een onderdeel van de Pan-American Highway, die zich uitstrekt tot zuiden van Argentinië. Deze route is in totaal 30.000 kilometer lang.

Aanleg van de Alaska Highway

De aanleg van de Alaska Highway heeft nogal wat voeten in aarde gehad. Nog voordat de eerste schop de grond in ging, hebben de Amerikaanse en Canadese overheden jarenlang gesteggeld. Het was reeds in de jaren 20 van de twintigste eeuw dat Thomas MacDonald, directeur van het Amerikaanse Bureau of Public Roads, droomde van een internationale snelweg die Alaska met de rest van de VS zou verbinden. De Canadese overheid zag echter geen heil in de operatie, aangezien de route niet veel zou opleveren voor de Canadese economie.

Om het nut van de aanleg voor de weg te bevorderen, bereisde Slim Williams in 1933 de oorspronkelijk voorgestelde route per hondenslee. Aangezien een groot deel van de route over Canadees gebied zou overgaan, was steun van de Canadese overheid cruciaal. Hij wist de Canadese overheid echter niet te overtuigen.

Op 6 februari 1942 stemden beide overheden pas in om de snelweg aan te leggen, onder voorwaarde dat de Amerikaanse overheid de volledige kosten voor aanleg van de Alaska Highway zou dragen en dat de weg en andere faciliteiten in Canada, na de Tweede Wereldoorlog zouden worden overgedragen aan de Canadese autoriteiten.

De officiële start van de bouw vond plaats op 8 maart 1942, waarbij honderden bouwmachines met treinen werden verplaatst naar het noordelijk gelegen Dawson Creek. Tijdens de aanleg van de weg kreeg de Alaska Highway de bijnaam “Oil Can Highway”, vanwege de grote aantallen afgedankte olieblikken en brandstofvaten die langs de weg waren achtergelaten.

Op 24 september 1942 ontmoetten twee teams van wegwerkers elkaar bij Milepost 588, wat later Contact Creek werd genoemd. De hele route werd voltooid op 28 oktober 1942. Op 20 november 1942 werd de weg officieel geopend. De weg werd oorspronkelijk gebouwd door het US Army Corps of Engineers als een aanvoerroute tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Route van de Alaska Highway

Vanaf Dawson Creek leidt de Alaska Highway langs prachtige gebieden. Zo passeer je aan het begin van de route, vanaf Dawson Creek, in noordelijke richting het enorme Northern Rocky Mountains Provincial Park. Vervolgens gaat de rit door Muncho Lake Provincial Park en buigt af naar het westen.

Honderden kilometers leidt de snelweg door het ruige landschap van de noordelijke Rockies, met prachtige vergezichten. Bij het stadje Teslin in Yukon, kom je langs het enorm langgerekte Teslin Lake, absoluut de moeite waard regelmatig even te stoppen om de omgeving in je op te nemen.

Een paar honderd kilometer verder noordwestwaarts ligt Whitehorse, een ideale plek om de lange reis even te onderbreken. Deze bedrijvige provinciestad staat bol van de noordelijke cultuur en is een prima uitvalsbasis om een van de vele natuurwandelingen in de prachtige omgeving te maken.

Na Whitehorse buigt de weg verder af naar het westen en komt vlak langs Kluane National Park met zijn torenhoge bergpieken. De weg buigt weer naar het noordwesten en je steekt de grens met Alaska over bij Alcan Border. Het landschap wordt minder grillig en je rijdt door een prachtig toendragebied met talloze meertjes en waar de Tanana River, wellicht bekend van televisie, het landschap doorkruist.

De Alaska Highway kronkelt verder langs de gehuchtjes Tok en Dot Lake om uiteindelijk uit te komen bij Delta Junction, waar de Alaska Highway overgaat in de Richardson Highway.

 


Dit bericht is vrijdag 12 februari 2016 op 05:15 geplaatst en getagd met:, , Bijzondere plekken West-Canada, Blogs.

Deel deze pagina:


Laatste nieuws

Alaska Reizen op Creating Stories

ALASKA REIZEN OP CREATING STORIES

Vanaf 1 december zullen onze reizen naar Alaska te vinden zijn op de site van CREATING STORIES. De combinatiereizen Canada/Alaska kun je nog gewoon op deze site

AANBIEDING CAMPERS IJSLAND

Veel campers zijn voor de maanden juni tot en met september volgeboekt in Canada. Heb je dit jaar achter het net gevist en wil je toch een mooie camperreis maken, dan maken

Reiservaring familie Moerman

Dank voor de schitterende reis die jullie voor ons in Canada geregeld hebben. Onze reiservaring in het kort: We hebben in 3 weken heel veel gezien en gedaan. De nachten
Tofino toerisme Sunset 2016 Travel Award

Tofino wint Award voor “Best Beach Town in het Westen”

Tofino op Vancouver Island is de eerste Canadese plaats die deze prestigieuze prijs in ontvangst mag nemen. Toerisme in Tofino Het toerisme in Tofino bloeit. Het zal nooit

Bekijk nieuwsoverzicht »


ALASKA REIZEN

ALASKA REIZEN

Onze Alaska reizen staan vanaf nu op de website van CREATING STORIES. Wil je een reis naar Canada combineren met reizen door Alaska, bijvoorbeeld door een bezoek aan de YUKON of wanneer je de INSIDE PASSAGE wilt doen, dan kan dat uiteraard nog steeds. Je vind deze combinatiereizen CANADA & ALASKA ook nog steeds op deze site. Ben je nieuwsgierig of heb je vragen, neem gerust even contact met ons op.

 

 

 

 

 

Lees verder »

HET NOORDERLICHT

HET NOORDERLICHT

Hier vind meer informatie over het noorderlicht, maar ook over de actuele kans om het noorderlicht in Alaska ook daadwerkelijk te zien.

Lees verder »

HET WEER

HET WEER

Het actuele weer in Canada, de weersvoorspellingen en informatie over gemiddelde temperaturen en daglichturen gedurende het jaar.

Lees verder »